Научно: разликата между мъжете и жените

Автор: New Me

07 Август 2018

Има много факти за женското тяло, които са по-малко видими и може да ви изненадат. Например, знаете ли, че мозъците на мъжете и жените са с различни размери?


Днес ви представяме списък от факти, които може би не сте знаели за женското тяло. И каква е разликата с това на мъжа?

1. Жените са свързани по различен начин

Според проучване, проведено от Университета на Пенсилвания, карти на невронни вериги показват, че мозъците на жените са силно свързани в лявото и дясното полукълбо. Изследването, публикувано в списание Proceedings на Националната академия на науките, също показва, че мъжките мозъци имат по-силна връзка между предните и задните региони. Това означава, че като цяло мозъкът на мъжете е свързан повече с възприятието и координираните действия, докато мозъкът на жената е свързан повече със социални умения и памет, което го прави по-способен за справяне с много задачи едновременно.

2. Жените надживяват мъжете

Според Стивън Аустид, председател на отдела по биология в Университета в Алабама и международен експерт по въпросите на застаряването: "Доста често на по-зряла възраст жените изглеждат по-добре от мъжете." Аустид описва жените и като "по-здрави". Мъжете и жените новородени, на които се дава същото ниво на грижа, нямат еднаква степен на преживяемост - мъжете са с 10% по-голям риск от смърт. Същата трайност продължава по-късно в живота на дамите. Катрин Сандберг, директор на Центъра за изследване на сексуалните различия в здравето, стареенето и болестите в университета в Джорджтаун, казва: "Сърдечносъдовите заболявания се проявяват много по-рано при мъжете, отколкото при жените. Възрастта на появата на хипертония (високо кръвно налягане) се проявява много по-рано при мъжете, отколкото при жените".


3. Жените виждат нещата по различен начин

Проучване, ръководено от професор по психология на Бруклин Израел Абрамов, установи, че "мъжете изискват малко по-голяма дължина на вълната, отколкото жените, за да видят един и същ цвят." Освен това тревата почти винаги изглежда по-екологична за жените, отколкото за мъжете, които виждат зелените предмети като по-жълти.

4. Целта на окситоцина е различна за жените

Окситоцинът, понякога известен като "хлъзгав хормон" или "хормон на любовта", защото се освобождава, когато хората са физически близки или социално свързани, има различен ефект върху жените, отколкото върху мъжете. Окситоцинът, мощен хормон, който действа като невротрансмитер в мозъка, е особено важен при жените, които имат важна роля в кърменето и връзката с новороденото. Тя също така причинява маточни контракции по време на раждането и е отговорна за свиване на матката след раждането.

5. Жените имат различен мозък от мъжете

Екип от изследователи, водени от психолога Стюарт Ричи, постдокторант в Университета в Единбург, установи, че средно жените са склонни да имат много по-големи кортики (външния слой на мозъка, който играе важна роля в съзнанието), отколкото мъжете. По-дебели кортикостероиди са свързани с по-високи резултати в множество тестове за когнитивно и общо разузнаване. Мъжете, от друга страна, показват по-високи мозъчни обеми от жените във всеки субкортикален регион, в който изследването е разгледано. Въпреки това, когато изследователите коригираха числата, за да наблюдават субкортикалните области във връзка с общия размер на мозъка, сравненията станаха по-сходни. Това означава, че има само 14 региона, където мъжете са имали по-голям обем на мозъка и 10, където жените са имали предимство.

6. Жените се напиват по-бързо

Повръщането се случва, защото тялото ви не може да се разпадне и да разгражда алкохола, преди да циркулира в кръвта ви и да стигне до мозъка ви. Ключът към разграждането на алкохола във вашата система е ензим в стомаха ви, известен като алкохол дехидрогеназа, който разгражда алкохола преди да влезе в кръвообращението. Изследователи от университетското училище по медицина в Триест, Италия и медицинският център по ветераните в Бронкс установяват, че женската обвивка на стомаха произвежда по-малко от този ензим, отколкото стомашната лигавица на мъжете. Това може да накара жените да се напият по-лесно от мъжете, ако не са в състояние да усвояват алкохола преди да стигнат кръвта си.

7. Жените са по-склонни да страдат от болки в шията

Проучване, проведено от д-р Меда Рагавента и д-р Джоузеф Холтман от Медицински център на университета Лойола, съобщава, че жените страдат повече от болки в шията, отколкото мъжете. Дегенеративната дискова болест на шийката на матката е често срещана причина за болка в шията.

8. Жените са по-склонни да имат нарушение на съня

Изследователи в SleepGP откриват, че жените са по-склонни да имат сънни разстройства, свързани с дневната сънливост (49% за жените срещу 36,9% за мъжете). Жените също са по-склонни да съобщават за увеличено бреме на симптомите, свързани със сънливостта. Освен това, проучването показа, че жените са по-склонни да усещат прекомерна умора или депресия, имат проблеми с концентрацията и паметта и имат затруднения да спят през нощта.
 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща