Навиците, които ни състаряват преждевременно

Автор: New Me

28 Януари 2019

Има някои навици в начина на живот, които ни застаряват по-бързо, въпреки че понякога не сме наясно с това. Следователно, ако можем да ги разпознаем и да ги откажем, можем да забавим процеса. Обикновено смятаме, че гените са главните виновници за застаряването на населението, но според старшия учен Олау д-р Фрауке Нойзер това не е така: "Генетичният състав на човек не определя как кожата на човек ще остарее."

Неотдавнашно проучване в партньорство с Харвардското медицинско училище показа, че макар и малка част от населението да съставлява група от генетично „изключителни хора“, нашите навици за грижа за кожата имат по-силен ефект върху възрастта на кожата. Нойзер добавя: "Това проучване показва, че подхранването е по-важно от природата и че хората могат да съсипят генетичните предимства с лош избор на начин на живот." Според д-р Сандра Хънтър, доцент по физика: „Какво можем да направим, за да забавим процеса на стареене? Тъй като физическото стареене може да бъде ускорено от фактори на околната среда като липса на физическа активност, редовните упражнения могат да компенсират физическото стареене и да подобрят качеството на живот".

Това са навиците, които ни карат да стареем по-бързо:  

1. Пушене

Тютюнопушенето увеличава риска от рак на белия дроб, кожата и гърлото и също така ускорява процеса на стареене. Дори и да решите да се откажете от него, ще бъде много трудно да обърнете ефекта, който е причинил на кожата и тялото ви. Пушенето променя кожата, зъбите и косата по начини, които могат да добавят години към външния ви вид. Той засяга и всичко - от плодородието до силата на сърцето, белите дробове и костите. 

2. Липса на физическа активност

Физическата неактивност съкращава живота и ви кара да застарявате бързо. И все пак, не е необходимо да започнете да вдигате тежести незабавно, тъй като всяка форма на упражняване би била полезна. Д-р Марк Тарнополски казва, че "човек може да забави скоростта, с която застарява, като се упражнява редовно."

3. Не понижавате кръвното налягане

В повечето случаи хората пренебрегват значението на понижаване на кръвното налягане, но Hello Heart съобщава: Оказва се, че ранните етапи на хипертония (тези, които изпитвате през 20-те, 30-те и 40-те години) и високото кръвно налягане оказват много реално въздействие върху възрастта. Въпреки че не получавате симптоми, подобни на инфаркт, вие остарявате по-бързо, отколкото би трябвало.

4. Високи нива на холестерол

Уверете се, че намалявате лошия холестерол, за да поддържате цялостното здраве и да останете млади по-дълго време.

5. Да имаш наднормено тегло

Хората с наднормено тегло стареят по-бързо, така че за да поддържате ума и тялото по-млади, свалете излишните килограми и поддържайте здравословно тегло.  

6. Не се наслаждавате на живота

Хората, които не разбират същността на живота и не живеят пълноценно, обикновено имат по-лошо здраве, срещат се с многобройни здравни проблеми и остаряват по-бързо. Според Vogue: „Никога не подценявайте силата на позитивното мислене". Положителната нагласа намалява нивата на стрес и от своя страна намалява разпространението на свързаните със стреса кожни проблеми. 

7. Отказване от образованието

Образованието може да бъде недостъпно за много хора, но в случай, че може да си го позволиш, опитай да получиш възможно най-високо образование, тъй като то ще повлияе положително на живота ти.

8. Не практикувате медитация

Медитацията е идеален начин за борба с тревожността и стреса, фокусирането върху позитивността и забавя процесите на стареене. Едно проучване е установило, че „… дългогодишната практика на медитация може наистина да забави стареенето на клетките”.

Ето защо вместо да купувате козметични продукти, за да забавите преждевременното стареене, опитайте се да останете млади по естествен начин. Започнете да живеете здравословен живот и ще забавите духа, тялото и ума си.  

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща