Необикновените езици, при които не се говори (2 част)

Автор: New Me

12 Март 2019

Дамин

Езикът на Дамин - което означава „мълчание“ - е вече изчезнал език за кликване от Австралия, единственият език за кликване, за който се знае, че се е появил извън Африка. Създаден от хората на Лардил, местна група от северния австралийски остров Морнингтън, този език се „изговаря” до 70-те години на миналия век в мъжки церемонии по посвещаване. На тези ритуали се преподава на младите момчетата как да станат мъже. Докато Лардил вярвал, че езикът е бил създаден по време на митологични предци, които са бродили в древна Австралия, далеч по-вероятно и далеч по-малко драматично обяснение е, че Дамин е създаден просто от старейшините на Лардил.


Ал-Сайид бедуинов жестомимичен език

Докато най-известният неговорим език в света може да бъде американски жестомимичен език, всъщност има стотици, ако не и хиляди, различни видове знакови езици по света. Много от тях са органично създадени в малки, най-вече селските общности с изключително високи нива на глухота. Една от тези общности, племето ал Сайид бедуин, може да бъде намерена в горещата, прашна пустиня Негев в Южен Израел.  В момента около 150 души, или пет процента от населението на племето, се смятат за глухи; за сравнение, процентът в САЩ е само 0,1%. Поради това в средата на 20-ти век в общността започва да се формира уникален жестомимичен език, който се разглежда като втори език на племето. Глухите от Ал Сайид не са заклеймени или оставени извън общността - всъщност бракът между глухи и неглухи членове е често срещан.

Език на свирката

Ако някога се озовеш в подножието на Хималаите сред хората от хмонг, може да си достатъчен късметлия да чуеш звука на пеенето на птици или поне нещо, което звучи много подобно на това. Всъщност това пеене не може да бъде звукът на птици, които бърборят помежду си, а по-скоро е свистеният език на хмонг, чиито мелодични свирки носят цели изречения по вятъра, предавайки ги от човек на човек през долина и планина на разстояния до 8 километра. Това е и много романтичен език. Момчетата се разхождат из близките селища привечер, подсвирквайки любимите си стихотворения между къщите. Ако едно момиче реагира, двойката започва флирт.

Пираха

Езикът на отдалеченото племе Пираха в амазонските дъждовни гори е почти безпрецедентен поради своята простота. Той има само осем съгласни и три гласни и е един от най-простите езици в света. Това, което липсва в буквите, обаче, компенсира звуците. Пираха използва сложно разнообразие от тонове, заедно с различни дължини на сричките, за да придаде разнообразие на всяка от своите 11 букви. Това обаче е технически все още говорим език. Но тук нещата стават особено интересни. Поради много малкия брой съгласни и гласни, но много голямата и сложна гама от използвани тонове, Пираха често напълно отхвърля съгласните и гласните и просто изсмуква изреченията си, като се отървава изцяло от словото. Това не е просто бръмчене. 800-те души, които говорят на езика, понякога избират да го пеят или свирят. 

Говорещият барабан

Някои неговорими езици също могат да бъдат спасителни средства. Използвани в Западна Африка и в днешно време, барабаните имат вековна традиция в региона като форма на комуникация. Използвайки онова, което се нарича „говорим барабан“ - барабан с форма на пясъчен часовник,  местните жители са били в състояние да комуникират на разстояние и помежду си тайно, въпреки мародерските търговци на роби. Докато говорим за тези барабан, те все още могат да се използват за разговори между приятели и в днешно време.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща