Неочакваните навици, които са здравословни

Автор: New Me

09 Април 2019

Да играеш видео игри, да дъвчеш дъвка или да бъдешразхвърлян - според родителите и близките ти това може да означава, че си безотговорен или че водиш нездравословен живот. Всъщност обаче очевидно тези „разрушителни” дейности имат положителен ефект върху нашето настроение, мозък и психично здраве. Най-важното нещо, което трябва да запомните е, че всичко е добро в разумни граници. Опитайте ги, няма да се налага да чакате дълго за някои интересни резултати.

Дъвка: намалява нивата на стрес и увеличава паметта

Проучванията показват, че хората, които дъвчат дъвка, имат с 24% по-добри резултати при тестове за краткосрочна памет и 36% по-добри при дългосрочни тестове на паметта. Друго проучване доказа, че дъвката също намалява усещането за стрес, тъй като намалява нивата на хормона кортизол, който играе роля в развитието на стресови реакции.

Видео игри: подобрява способността ви да учите и да вземате решения

Бързо развиващите се екшън видео игри с периферни изображения и събития, които се появяват внезапно, помагат на хората да вземат бързо решения и да имат подобрени реакции, както е доказано от проучването. Освен това бързите видео игри в реално време подобряват способността на нашия мозък да възприемаме и да учим. Въпреки това, този трик работи само с бързи екшън игри, а не с бавни, които по-скоро убиват времето.

Псуване: намалява стреса и увеличава толерантността на болката

Повечето хора вероятно ще се съгласят, че псуването е просто лош навик, от който трябва да се отървете. Въпреки това различни проучвания показват, че псуването може да намали стреса и да помогне за премахване на напрежението. Нещо повече, това може да повиши толерантността към болката според изследване, проведено от Психологическото училище на университета в Кийл. Това е емоционално освобождаване, но ако прекаляваш, клетвата ще загуби емоционалната си привързаност и ще се превърне в лош и ненужен навик.

Да бъдете разхвълняни: помага за повишаване на творчеството

Помниш ли как майка ти винаги ти е казвала, че да бъдеш разхвърлян е знак за дезорганизация и никаква дисциплина? Е, всъщност показва креативността, която крием вътре. Има експеримент, направен от Катлийн Вохс и нейните колеги от Училището по мениджмънт на Университета в Минесота. Две групи от хора бяха поставени в чисти и разхвърляни стаи и им беше казано да измислят, колкото се може повече приложения за пинг-понг топки. Резултатите показаха, че участниците в разхвърляното помещение дават повече творчески идеи.

Успиване: намалява инфаркти и инсулти

Хората, които се събуждат рано, обичат да обвиняват тези, които обичат да спят малко по-дълго, че са мързеливи и немотивирани. Но това не е вярно. Ранното ставане може да е лошо за вашето здраве. Според проучване, хората, които се събуждат твърде рано, могат да развият риск от високо кръвно налягане и е вероятно да усетят втвърдяване на артериите, инфаркт, инсулт и хипертония. Така че, не се колебайте да следвате тялото си и да си откраднете още малко сън!

Клюки: подпомага приятелствата и облекчава стреса  

Въпреки че клюките се смятат за злонамерени или ненадеждни, това също има положително влияние върху нас. Психологическите изследвания показват, че клюките подобряват нашите връзки с други хора и помагат на приятелствата. Също така клюките намаляват нивата на стрес и тревожност. 

Взимане на студени душове: подобрява кръвообращението и загуба на тегло

Не бъдете от хората, които вярват, че от студен душ веднага ще се разболеят. Студената вода всъщност подобрява кръвообръщението, предизвиква понижаване на нивата на пикочната киселина и повишава нивата на глутатион, антиоксидант, който поддържа всички останали антиоксиданти на оптимални нива. Тя също така понижава кръвното налягане, изчиства блокираните артерии и подобрява нашата имунна система. Освен това студените душове могат да насърчат загубата на тегло и да активират дейностите за изгаряне на мазнини.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща