(Не)познатото подсъзнание

Автор: New Me

14 Август 2017

Какво знаем за подсъзнанието, знаем ли нещо изобщо...и, не, не си говорим за малки зелени човечета.

Подсъзнанието е онази част от човешкия разум, над която остътва контролът на съзнанието. Оказва се, че зад него се крият наистина много интереси процеси.

... контролира 95% от нашия живот. Започва от движението на тялото ни. Ние задвижваме крайниците си, без дори да се замисляме. Изцяло се дължи на подсъзнанието.

... винаги е нащрек. Дори по време на сън, подсъзнанието продължава да работи, като по този начин контролира дори работата на вътрешните органи.

... говори с нас чрез сънищата. Карл Юнг е твърдял, че безсъзнателният живот в сънищата е важен не по-малко от съзнателния живот в реалния свят.

... живее в настоящето. Колкото и да се замисляме за бъдещето или да се връщаме към спомените, подсъзнанието винаги ни връща в настоящето. По този начин се грижи да останем здравомислещи.

... устроено е като процесор. Подсъзнанието обработва огромно, наистина огромно количество данни и информация, за да ги върне към мозъка.

... не използва думи. Вместо това то предпочита картини и образи.

... обича навиците. В интерес на истината това е колкото положително, толкова и отрицателно. Навиците се намират точно в зоната на безсъзнанието. Идеята е да извършваме определени действия, без да се налага да се замисляме за тях.

... е многозадачно. Страшно е да си представим колко би се забавил нашият живот, ако безсъзнателното работеше със скоростта на обикновения разум. Добрата новина е, че без проблем се справя с по няколко задачи едновременно.

... разбира всичко буквално. Бърз пример – филм на ужасите. Съвсем наясно сме, че няма опасност за нас, но въпреки това се стряскаме.

... първобитно е. То работи на ниво емоции, като често не ни позволява да контролираме емоциите си. Дори да е в неподходящи моменти.

Вижте още:

Не на цигарите или черно-бели сънища?

Чертите, които притежават успешните хора

(Не)познатият Титаник

Как да се харесваме и да сме щастливи?

Как да стопите ледовете във всеки разговор?

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща