Нереалистичните стандарти за красота

Автор: New Me

17 Юли 2019

Имали ли сте някога момент в живота си, когато искате да изглеждате точно като моделите, които сте видели по целия град на билбордове? Всички сме имали тази мисъл, когато видим онези идеалистични тела и лица на модели и знаменитости около нас. Изненадващо, тези стандарти днес не само тревожат жените, но и мъжете. Те също са обективизирани от тези нереалистични стандарти и те също имат трудности да живеят живота си така, както искат.

Днес индустрията за красота печели богатство въз основа на несигурността на хората. Играят с психологията на хората, за да изглеждат по определен начин. Снимките, които идеализираме, са обработени с фотошоп и направени да изглеждат перфектно и безупречно, докато в действителност те дори не са близо до него. По същия начин, ние идеализираме хората с перфектно тънки тела и се опитваме да бъдем като тях. 

Въведени са нови техники чрез грим, които създават илюзия за по-слабо лице, а момичетата се побъркват по него! Според изследователите, жените използват около 18 различни вида продукти на лицата си всеки ден, които съдържат стотици химикали, половината от които не са оценени като полезни за ползване.

Освен временните промени, някои хора отиват толкова далече с тези стандарти, че решават да пристъпят към постоянни промени в тялото си, като операции, ботокс и липосукции, които променят анатомията на естественото им тяло и ги правят да изглеждат "по-добре".

Защо жените днес са толкова обсебени от перфектното?

Защото нашите умове се обучават по този начин. Всеки ден, докато сме в социалните мрежи, разглеждаме многобройни снимки на модели, които имат перфектна кожа, лице и тела, затова се стремим да бъдем една от тях. Мислите ни за красотата са се променили и ние като общество искаме да видим идеалистични версии на всеки индивид. Едва ли се интересуваме от вътрешната красота, доверието, личността и уникалността на човека, но всички искаме те да отговарят на критериите, определени от обществото, за да изглеждат красиви.

За съжаление, този проблем не се ограничава само до жените в наши дни. Дори и мъжете изпитват същия вид обсебване, тъй като мъжките модели са с тела, които са силни, високи, мускулести и добре поддържани. Мъжете също са жертва на нереалистичните стандарти за красота на нашето общество и следователно те също работят за това да станат „перфектни“. Размерът на психически натиск, който човек преживява, е травматизиращ, независимо дали е мъж или жена.

Постигането на поставените стандарти за красота са силно вредни за телата им. Това са причините, които водят до драстични последици като високи нива на депресия. Това е причината, поради която всички са толкова ядосани, тъжни и демотивирани днес, защото чувстваме, че не можем да постигнем съвършенството, към което винаги се стремим. 

Ние спряхме да се стремим да бъдем по-добри човешки същества с добро сърце и любяща душа. Също така спряхме да търсим уникалността и вътрешната красота един в друг и сме достатъчно повърхностни, за да преценяваме другите по отношение на външния им вид.

Всички ние сме уникални и красиви по свой собствен начин и не се нуждаем от никой друг, който да ни поставя стандарти. Трябва да се научим да уважаваме физическите си различия и да се съсредоточим върху неща, които са по-важни. Всеки човек, без значение как изглежда, има право да живее с увереност.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща