Нещата, от които не трябва да се срамуваш

Снимка на Gerd Altmann от Pixabay

Снимка на Gerd Altmann от Pixabay

Автор: New Me

02 Август 2019

Понякога е толкова лесно да подхраним комплексите си, че накрая свършваме с един куп неща, които ни карат да се чувстваме неловко пред другите и да се срамуваме от себе си. А не трябва! Поне в тези случаи...

Произхода

Никой не избира къде да се роди и в каква среда. Затова никога не трябва да се срамувате от това, че например сте от малко населено място или от бедно семейство. Това не ви определя и е важно само как ще се развивате по-натам в живота. Вярно е, че не всички имаме равни шансове, когато се родим - не всеки има любящо и здраво семейство или добри финансови възможности. Но това никога не трябва да е причина да се срамувате от произхода си.

Чертите

Говорим за външните черти на човека. Сравняването с другите често може да ни потисне и да ни накара да се срамуваме от начина, по който изглеждаме - че не сме достатъчно красиви или слаби. Но това е последното, от което трябва да се срамувате. Всичко, което можете да направите, е да полагате грижи за здравето и тялото си - за да се чувствате добре вие. Харесвайте се такива, каквито сте, перфектни хора наистина няма.

Интересите

В момента може и да е модерно интересите ни да се свеждат предимно до марки коли, телефони и дрехи или до последната мода в заведенията. Но това е нещо, което може да удовлетвори само посредствените хора с по-ниско интелектуално ниво. За всеки по-одухотворен и интелигентен човек интересите може да са най-различни и дори нестандартни. Затова никога не се срамувайте от тях, дори да не се вписват в общите рамки - плетене, дърводелство, грънчарство, балет и каквото ви хрумне друго. Важното е единствено вие да сте щастливи и да се чувствате добре.

Работата

Старите хора наистина са прави, като казват, че срамна работа няма. Не всички можем да сме принцеси, топмодели или актьори. Така че оттам нататък, след като някой не ви издържа, няма никакво право да се меси в избора ви на работа в даден етап. Вие решавате какво и докога ще правите. И след като сами изкарвате парите си и се справяте в живота, значи няма от какво да се срамувате - даже трябва да се гордеете със себе си.

Семейното положение

Нещо, което е много трудно, особено ако си жена, неомъжена и без деца. Тогава всички загрижено или съчувствено подмятат за тиктакащия часовник или дават ценни съвети от позицията си на създали уж стабилно семейство. Това е най-прекият път да започнем да се срамуваме от себе си, да се потискаме и да мислим, че може би нещо не ни е наред. Положете усилия и не допускайте да се чувствате незначителни и нещастни, само защото не отговаряте на определени очаквания.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща