Невероятните неща, които тялото ни прави всеки ден

Автор: New Me

28 Септември 2017

Всеки ден се случват толкова неща с тялото ни, за които дори не подозираме. Разказваме за някои от тях:

Тялото ни се обновява на всеки десет години

Всеки ден в тялото ни умират около 70 милиарда клетки без дори да  забелязваме. В рамките на едно десетилетие нашето тяло преминава почти пълна регенерация.

Пъпът е вселена от бактерии

Звучи страховито, но в пъпа има хиляди бактерии, които създават собствена екосистема.

Вкусови рецептори се намират и в сърцето

Бебетата имат толкова много вкусови рецептори, че някои от тях са разположени на небцето, но те изчезват с възрастта. Възрастните имат около 10 000 рецептори в устата си - брой, който намалява наполовина до 60-годишна възраст. Напоследък обаче е установено, че рецепторите на киселото мляко се намират и в сърцето, за да му помогнат да разпознае инфекциите.

Стомашната киселина може да разтвори желязо

Нашият стомах съдържа солна киселина. След нагряване на стомашна киселина били поставени в нея железно острие и алкална батерия. След 24 часа ножът загубил половината от масата си, докато батерията издържа на атаката още един ден.

Емоциите създават фалшиви спомени

Нашите спомени се променят всеки ден в зависимост от нашето емоционално състояние. Често мозъкът си играе с нас, като ни пречи да се насладим или дори да се върнем към някои определени спомени.

Съдържанието на мляко се адаптира към бебето

Кърмата съдържа стотици полезни вещества, които помагат на бебето да расте и да развива имунитет. Наскоро беше открито, че млякото всъщност променя своето съдържание, за да се адаптира към бебето. по време на хранене. Тялото на майката анализира слюнката на бебето, за да му даде "коктейла", от който се нуждае.

Ние сме по-високи и по-слаби сутрин

Сутринта човек става 1-2 см по-висок. Мнозина сигурно сте забелязали, че и тежим по-малко след сън. През нощта тялото ни продължава да работи и губи до 2 кг. на нощ.

Половината от тялото ни се състои от бактерии

Тялото на възрастен човек е дом на 30-40 трилиона бактерии, приблизително равно на броя на нашите собствени клетки.

Ако очите ви гледат допълващи се цветове, виждате бяло

Очите ви  възприемат няколко цвята в комбинация и на практика виждат в бяло. Следващото видео илюстрира как се случва това.

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща