Никога няма да забогатеете, ако правите това

Photo by Matthew Henry from Burst

Photo by Matthew Henry from Burst

Автор: New Me

11 Юли 2018

Колкото и ниска или висока да е заплатата ви, ако не си изградите наистина добри навици с парите, неминуемо в даден момент ще стигнете до доста трудни ситуации.

Ето кои са знаците, че не само ще закъсвате често с парите, но и няма да натрупате дори малко богатство...

Не си правите сметка

Няма как да направите каквото и да било за личните си финанси, ако дори нямате представа колко и за какво харчите всеки ден, всяка седмица и всеки месец. Водете си отчетност и със сигурност ще видите неща, които бихте могли да подобрите.

Вижте още: 5 ползи да те отхвърлят

Мислите само за спестяванията

Заложено ни е да искаме да натрупаме "бели пари за черни дни". И все пак, сложени в банка например за по-дълъг период, тези пари ще започнат да се обезценяват заради по-ниските лихви. Вместо това помислете за вариант да изкарате повече приходи и се фокусирайте върху това. Ще се изненадате колко начини има да спечелите малко допълнителни средства, дори докато си седите пред компютъра.

Вижте още: Не ме интересува, че откраднаха идеята ми, интересува ме, че нямат техни собствени

Живеете на кредит

Ако влезете в спиралата да теглите постоянно пари преди края на месеца, а след това да ги връщате от заплатата, няма да можете дълго време да излезете "на чисто" и да успеете да направите нещо по-смислено с парите си от това да изплащате кредити например.

Вижте още: Супер успешен ден в 10 стъпки

Купувате неща, които не можете да си позволите

Сигурно често сте чували фрази като "веднъж се живее" и пр. Мисленето, че сте си заслужили скъп телефон, луксозна кола, безобразно скъпи дрехи, няма да ви доведе до нищо хубаво. Не става въпрос да мизерствате, но да се простирате извън възможностите си винаги ще е във ваш ущърб.

Вижте още: 8 признака, че сте емоционално интелигентни

Не инвестирате

Не си представяйте нещо твърде сложно като следене на индекси и поскъпване на валути и акции. Ако това ви се вижда непосилно, винаги можете да намерите алтернатива и то подходяща за вас. Например инвестиции в имот или бизнес също биха могли да са добри, ако си съставите план.

Нямате цел с парите

Ако не се замисляте за близкото и по-далечното бъдеще, не знаете какво искате да постигнете дотогава и в какви стъпки да станете финансово независими след 5, 10 или 20 години. Дали искате да имате достатъчно средства за доста по-ранно пенсиониране, да осигурите скъпо образование в чужбина на децата си или да реализирате страхотната си бизнес идея. Помислете за всичко онова, което искате да постигнете, и действайте... 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща