Няколко думи за това как да пазаруваме правилно (1 част)

24 Февруари 2019

Днес затлъстяването е сериозен проблем и това не е новина. Една от причините е, че не сме се научили да пазаруваме правилно. Да започнем от размера на порциите. Те стават все по-големи и по-големи. Много големи!

От 1977г. до 2017г. хамбургерите са се увеличили с 36%, чиния средностатистическа храна се е увеличила с 30%, сладките газирани напитки - с 55%; закуски, като картофени чипсове, бисквити, сухари и т.н. с 60%. Днешното поколение сериозно преяжда и изобщо не желае да повярва, че днешната 500 мл чаша с Кола само преди 20 години беше 250 мл. И така, първата крачка за отлична фигура и здравословен начин на живот ще бъде контролът върху това какво и колко ще има в чинията ни. Идеята е да намаляваме тези порции до необходимото количество.Такъв добър навик ще ви доведе до сигурно избавяне от излишното тегло. 

Още един въпрос: винаги ли чувствате необходимост да изядете всичко, което имате в чинията даже ако не сте гладни? Проблемът е в това, че стандартната чиния с обяда ви се състои от ТРОЙНА порция продукти. Трябва да се учим да слагаме по-малко храна в чинията си.

 ЕТО НЯКОЛКО СЪВЕТА:

- Постарайте се да използвате чинии и купи с по-малък размер. Съществува доказана връзка между приеманото количество храна и апетита (колкото повече храна виждаш, толкова повече ти се яде).

- Стойте по-далечко от пържената храна.

- Следете за това, какво ядете: ако по време на хранене си зяпнал в телевизора, автоматично ще изядеш много повече храна. 

- Научете се да четете състава на продуктите. Но бъдете внимателни, например, кутия кока-кола е ДВЕ порции.

- Намалявайки порциите, вие може да започнете да усещате лек глад. За да намалите този дискомфорт, ние препоръчваме:

- Пийте повече вода, но не по време на хранене. Водата се пие преди хранене! Иначе затлачвате тънките си черва с шлаки...

- Яжте повече храна, богата на целулоза

- Нискокалорийна храна, като листни салати например.

- Яжте бавно. Добре сдъвквайте храната. Между хапките оставяйте вилицата на масата така по-лесно ще се контролирате.

В ежедневието ни често се налага да се храним извън дома, в ресторант или кафене. Ето някои съвети: Първата ви работа е да помолите сервитьора да отнесе хляба и да донесе вода. Винаги поръчвайте малки порции храна. Задължително започвайте със салати и гледайте да преобладават лисата, защото тук са фиблите.

Постарайте се да се отървете от чувството на глад, разглеждайки менюто и ако искате да опитате нещо ново, поръчвайте една порция за двама, разделете я с някой.

И сега няколко думи за актуалния в момента проблем с трансмазнините. Трансмазнини в природата няма, те се получават се по изкуствен път — по метода хидрогенизация, т.е. чрез превръщане на разредена мазнина растително масло в твърда. Тази технология се е появила преди половин век. И, разбира се, веднага става хит в хранителната индустрия, защото да се произвежда маргарин е много по-евтино, отколкото да се произведе краве масло! Трансмазнините влизат в състава на маргарина, печивата и повечето полуфабрикати, за съжаление у нас и масово ги има в млечните продукти. В течение на много години здравните организации препоръчват да се ограничи или напълно да се спре употребата на трансмазнини. Употребата на трансмазнини е свързана с увеличаване нивото на «лошия» холестерин (LDL- липопротеиди с ниска плътност) и спомага за развитието на сърдечно-съдовите заболявания.

Информацията на етикета ви дава приблизителна информация за количеството трансмазнини на порция от продукта.За това се налага да се научим да четем етикетите, когато пазаруваме. Съдържанието на трансмазнини в грамове е включено в общото количество мазнини. Четете внимателно: хидрогенизираните или частично хидрогенизирани мазнини означават трансмазнини. Най-добре е въобще да се откажете от маргарина. Но ако все пак сте решили да го купите, то нека да е маргарин, на етикета на който пише «не съдържа трансмазнини»! И макар че кравето масло съдържа по-малко трансмазнини, отколкото маргарина, в него има много наситени мазнини, което води до високо ниво на холестерина, така че не прекалявайте! Пържените храни, като чипсове, хамбургери и т.н. са най-големият източник на трансмазнини в нашата храна; същото се отнася и за бисквити, сухи сладки, солети...

Изследователи от Факултета за обществено здраве при Харвардския университет смятат, че използването на продукти с моно и полиненаситени мазнини - такива, като маслиново, канолово масло, сьомга, соя, слънчогледово олио, ядки и др, вместо продукти, съдържащи трансмазнини, може да намали риска от диабет почти с 40% и със 60% - развитието на атеросклероза. 

Обаче от мазнина до мазнина има разлика и аз ще се опитам да ви я покажа.

Много години мазнините бяха изкупителна жертва, нароченият главен виновник за лошото здраве. Но изследванията все повече и повече потвърждават, че не всички мазнини са еднакви. Някои масла и маслени продукти съдържат химически елементи, които се наричат основни мастни киселини, които са необходими на нашия организъм за добро здраве. Как да отличим добрите мазнини от лошите?

Като говорим за мазнини можем да го подредим така добри, лоши и ужасни или има три вида мазнини: мононенаситени, полиненаситени и наситени.

Мононенаситените мазнини, включващи маслинено, сусамено, канолово, бадемово, ленено и рибено масло, - това са добри мазнини. Те съдържат основни мастни киселини, такива като Омега 3 и гама-линоленова киселина, които са изключително важни за развитието и функционирането на мозъка, здравата кожа, съдовата система, иммунната система, плодовитостта и нормалното физическо развитие. 

За съжаление, ние употребяваме твърде много Омега 6, която се съдържа в царевичното и други растителни масла. Твърде голямото количество Омега 6 може да повиши кръвното налягане, да предизвика образуване на тромби, което може да доведе до инсулти и сърдечни пристъпи, а също и до задържане вода в организма.

Полиненаситени мазнини, такива като маргарин, царевично олио, хидрогенизирано саффлорово масло и слънчогледово олио, също съдържат основни мастни киселини. За съжаление, те се подлагат на рафиниране и съдържат трансмазнини в големи количества. Трансмазнините, които се образуват при хидрогенизацията на растителното масло с цел да стане пастообразно, имат пряко отношение към риска от рак и сърдечни болести.

Наситени мазнини – това са лоши мазнини. Тук се включват кравето масло, фъстъченото масло, кокосовото, палмовото масло и свинската мас. Тези наситени мазнини повишават нивото на холестерина и триглицеридите и водят до повишен риск от сърдечни пристъпи и инсулти. Те трябва всячески да бъдат избягвани.

Очаквайте Няколко думи за това как да пазаруваме правилно (2 част ) в сряда.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща