Отсам екрана: „Американски богове“ – TV хитът на годината

American Gods - Starz Poster

American Gods - Starz Poster

03 Юли 2017

Преди години говорехме за „хитове“ най-вече когато ставаше въпрос за филмите в киносалоните. Напоследък телевизиите обаче не отстъпват като качество и все по-често нашумелите заглавия, за които говорят хората, са именно на сериали. За 2017 „Американски богове“ безспорно е продукцията, която прави най-силно впечатление от малкия екран и осемте епизода на първи сезон бързо набират фенове.

Преди да стигнем до сериала обаче, е редно да напишем няколко реда за едноименната книга. Нийл Геймън, авторът, всъщност е англичанин и дори сам признава, че може да има известни неточности що се отнася до географската част в романа. Това, разбира се, не притеснява никого, тъй като Геймън е уловил уникално атмосферата на Щатите, която е и една от най-силните страни на творбата му.

Идеята за подобно нещо се е зародила още през 1992 г., когато Нийл се мести от Англия в САЩ. Той признава, че през онзи период се е сблъскал с провинциалната част на Америка и набързо си дал сметка, че досега не е знаел нищо за тази страна. Силно впечатлен от този нов за него свят, Геймън успява по-късно да го пренесе на страниците на „Американски богове“, за да изгради реалистичен фон на фантастичната си история.

Идеята разцъфнала истински обаче когато писателят посетил Рейкявик в Исландия през 1999-та. Там му хрумнал въпросът дали хората са пренесли със себе си и боговете си, когато са странствали по света. Странен въпрос, от който след две години на пазара се появил бестселър, който се продава и до днес, преведен на над 30 различни езика в цял свят.

Ако трябва да сме честни, книгата и сериалът на този етап са доста далеч един от друг като история. И това е абсолютен плюс, тъй като няма две мнения, че книгата не е много подходяща за филмиране. За да се пренесе подобна история на екран се налага да се направят големи промени и с това са се заели Браян Фюлър и Майкъл Грийн. Двама души, на които всяка телевизия би поверила скъпоструващите си проекти. Фюлър стои зад сериали като „Ханибал“, „Герои“, “Стар трек: Вояджър“ и прочее хитове, докато Грийн е от хората зад историята в тазгодишния „Логан“.

Няма нищо странно, че по сериала работят толкова големи имена, защото „Американски богове“ е един от проектите, на които телевизия Starz залага големи надежди и е задала бюджет от 60 млн., което автоматично прави епизодите сред едни от най-скъпите в света. Напомням ви, че първи сезон е едва от осем серии.

Историята, както вече споменах, в действителност е ако не силно променена, то поне силно разширена. Трябва да споменем, че в книгата хора като Лудия Суийни и Лаура (или Лора), жената на Шадоу, имат далеч по-малки роли. Тъй като обаче с годините са се доказали като култови персонажи, от сериала решили да разкажат по-подробно за техните приключения. Нещо, което силно допада и на Нийл Геймън. Писателят твърди, че Лаура му е сред любимите герои и му харесва идеята върху нея да има силен акцент.

Суийни и Лаура се появяват само от време на време в романа, но в сериала за тях има цяла история, която се развива от епизод на епизод. Дори за самата смърт и съживяването на жената на Шадоу, включително изневярата й, е отделен цял един епизод, който със сигурност обяснява доста неща, останали само загатнати в романа.

Освен това и „вселената“ на Геймън е значително разширена, като за разлика от книгата, в сериите виждаме и Исус … и то в няколко различни версии. В първия сезон присъствието му бе слабо, но се загатва да има по-сериозна роля в следващите епизоди.

Докато много хора считат за минус на сериите, че действието се развива прекалено бавно, всъщност трябва да кажем, че така е и в книгата, така че подобно нещо не би трябвало да учудва никого. Точно бавното развитие е една от причините атмосферата да се усеща толкова истинска и това е пренесено по прекрасен начин от страниците на малкия екран. Едва ли някой ще отрече, че не са много сериалите, които успяват да създадат подобна среда за своите персонажи.

А самите персонажите са, меко казано, култови. Докато главният герой – Шадоу – е поверен на сравнително неизвестен актьор, то със сигурност в каста голямо впечатление прави името на Иън Макшейн. Носител на Златен глобус за прекрасното си изпълнение в „Деууд“ и на още куп престижни награди, роденият в Блекбърн актьор изглежда като перфектния избор за ролята на Уензди. Интересното е, че той в началото е трябвало да играе Чернобог. Чак по-късно от екипа взели видимо правилното решение и Макшейн си паснал като дялан камък в образа на г-н Унезди.

Всъщност, спокойно можем да кажем, че целия каст на сериала е перфектен – от основните персонажи до епизодиците. 

Първите осем серии на „Американски богове“ засега жънат успех и се нареждат сред любимците на аудиторията, като сериалът държи безпроблемно основното си ядро от зрители. Още на десети май от телевизията обявиха, че ще има втори сезон, който ще се излъчи догодина.

Ако търсите нов сериал, който да захванете, то „Американски богове“ със сигурност си струва да му отделите внимание. Книгата впрочем също. Особено ако сте от онези хора, които не си падат по препускащото действие, а харесват силните, добре изградени персонажи. Най-радостното е, че всъщност книгата не дава и особено много спойлери за епизодите, тъй като видимо нещата в телевизионната версия ще се случват доста различно, така че със сигурност няма да ви е скучно. 

Вижте още:

Отсам екрана: Какво се крие зад „Игра на тронове”?

Отсам екрана: Петте най-добри филма по книгите на Стивън Кинг

Отсам екрана: Кои са най-успешните анимации на Холивуд?

Отсам екрана: Нещата, които не знаехте за „Карибски пирати“

Отсам екрана: „Пазители на галактиката“ – успех, напук на логиката

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща