Отсам екрана: Най-добрите исторически сериали

Vikings (2013) History

Vikings (2013) History

06 Декември 2017

Клише е, че няма да намерите по-интересни истории от тези, описани в историческите книги, но си е самата истина. И най-добрият разказвач ще ви признае, че нищо не може да се сравнява с това, което предлага истинският живот. 

Ето защо не е изненада, че най-силните романи, филми и сериали са по исторически събития. И докато кино продукциите трябва да се съобразяват с малкото времетраене, което им е отредено, то сериалите могат да си позволят да се съсредоточат много повече на детайлите. Затова и често са далеч по-успешни от пълнометражните филми. 

Вижте още: Най-великите ситкоми на всички времена

Днес сме ви приготвили петте най-добри исторически шоута, на които може да попаднете на малкия екран.

"Борджиите"

Макар и само в три сезона, „Борджиите“ остави завинаги своя отпечатък в телевизията. Невероятният Джеръми Айрънс се предполагаше да е голямата звезда, но истината е, че шоуто открадна Франсоа Арно с великолепното си превъплъщение в един от най-интересните исторически персонажи – Чезаре Борджия. Синът на папата изглеждаше от плът и кръв, човек можеше да забрави, че просто гледа един актьор и от началото до края на сериите този герой не загуби инерцията си нито за миг.

Вижте още: Забранените сериали!

Сериалът беше доста остър и не се съобразяваше особено с „добрия тон“, като дори си позволи да се позове на слуховете, че Чезаре и сестра му са били в любовна афера, нещо, което така, и не е потвърдено и се предполага, че са просто злонамерени клюки.

С края на сериала феновете бяха разочаровани, защото имаше още много какво да бъде предложено от историята, но уви, това великолепно телевизионно шоу си остана с едва 29 епизода.

"Тюдорите"

Тюдорите определено разбуни духовете със своята бруталност. Все пак не забравяйте, че сериалът започна преди цяло десетилетие. И докато Джонатан Рис Майърс играеше чудесно един от най-популярните крале на Англия – Хенри VIII, то безспорно сърцата на дамите открадна Хенри Кавил, който по онова време далеч не беше такава звезда.

Вижте още: Най-добрият сериал за сезона

Шоуто беше реалистично, не се впусна в абсурдно романтизиране на епохата, а се опита да представи нещата брутални и сурови, каквито наистина са били в средновековието. Това се оказа печеливша стратегия и до ден днешен феновете с наслада гледат четирите сезона, които бяха излъчени за пръв път преди толкова много години.

Естествено, съвсем в реда на нещата, първите сезони бяха далеч по-силни, а в четвъртия вече съвсем се загуби ритъмът, но това си остава бял кахър, имайки предвид, че „Тюдорите“ придоби легендарен статут и в момента няма да намерите подобна класация, която да изключи този сериал.

"Рим"

Истинска трагедия е, че този шедьовър на HBO остана с едва два сезона. „Рим“ беше абсолютен хит за времето си, получи множество награди и вдигна сериозен шум около себе си, но в крайна сметка слезе от екран твърде бързо. Причината за това е, че шоуто струваше твърде скъпо.

Вижте още: Три клоуна, които са по-ужасяващи от Пениуайз от „То“

Въпреки малкото екранно време, „Рим“ и до ден днешен е еталон за качествен модерен сериал, и ако не сте го гледали, то е редно да поправите тази грешка в най-кратки срокове. Шоуто беше фантастично – историята увличаше, актьорите бяха чудесни, декорите караха всичко да изглежда автентично … изобщо, можем да хвърляме суперлативи до утре, но за съжаление това няма да върне „Рим“ в плановете на HBO.

"Короната"

„Нетфликс“ със зъби и нокти се борят за своето място под слънцето като водеща сила в модерната телевизия и следователно правят едни от най-скъпите и добри сериали, които може да видите днес. 

Един от безспорните им козове в нелеката битка с HBO и Амазон (от която ние само печелим) със сигурност е „Короната“. 

Вижте още: Ужасите, които промениха всичко

Шоуто се върти около живота на кралица Елизабет Втора. Първият сезон подробно разгледа любовта им с Филип Маунтбатън и беше радушно посрещнат от любителите на подобен вид сериали. Вторият ще излезе съвсем скоро и повече от нормално, очакванията за него са да бъде дори още по-добър.

"Викинги"

„Викинги“-те на „Хистори“ минава за исторически сериал, макар че понякога изглежда повече като някакво „дарк“ фентъзи. 

Сериалът преплита доста успешно викингските легенди с исторически факти и така се получава чудесна миш-маш история, в която всичко изглежда почти на мястото си.

Вижте още: Най-нелепите смъртни заплахи към актьори

Първите сезони на сериала бяха невероятни, а Травис Фимел завинаги ще остане в сърцата на цяло поколение като Рагнар Лодброк – най-големият герой на страховитите викинги … за който така и не се знае имало ли го е или не, ама да не навлизаме в детайли.

Шоуто върви с пълна пара, макар че загуби главния си герой и сега се очаква, че синовете му ще успеят да запълнят огромната празнина, като за целта режат гърлата на който сварят. 

Искрено им желаем успех, защото сериалът малко започна да буксува в последно време, а не бихме искали да бъде съсипано такова легендарно шоу.

Вижте още: 

Отсам екрана: Най-мрачните тайни на Холивуд

Отсам екрана: ''Лигата на справедливостта''… или защо не трябва да ви пука за тъпи оценки

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща