Отсам екрана: Петте най-зли жени в киното

Basic Instinct Poster

Basic Instinct Poster

08 Август 2017

Колко често сте попадали на класации за най-великите злодеи в киното? Не, че не оценявам Дарт Вейдър и доктор Лектър, но е малко несправедливо да се подминават истински добрите лоши дами, които пръскат жлъч от екрана, току-тъй с лека ръка. Затова сме ви подготвили един кратичък списък с петте най-зли жени в киното.

5. Аманда Уолър

Аманда Уолър е легенда в света на комиксите, но отскоро вече трови живота на хората и от големия екран благодарение на великата актриса Вайола Дейвис. По-добър избор от нея за този персонаж нямаше как да има.

Аманда не само, че е истински злодей, но на всичкото отгоре се сражава на страната на „добрите“ и от това направо те побиват тръпки. Тя е толкова зла и безкомпромисна, че може да те накара да съчувстваш и на най-отвратителния мерзавец, имал неблагоприятната съдба да попадне в ръчичките й. А от нея се страхуват и добри, и лоши … бе, общо взето всички.

Истината е, че „Отряд самоубийци“ хич не е най-добрият филм, който можете да гледате, обаче дори само заради Уолър си струва да се види.

4. Катрин Трамел

По-сбъркана … дама от Катрин няма да намерите. Да си го кажем честно, никой не помни нищо друго от „Първичен инстинкт“, освен нея. А Шарън Стоун с тая си роля стана блян за цяло поколение и който е гледал филма знае, че има защо.

Госпожица Трамел е всичко, което трябва да бъде един злодей. Тя е умна, изобретателна, плете интриги, съсипва живота на хората, прелъстява ги, убива ги … общо взето няма лоша черта, която да не притежава.

За толкова години много пъти бяха правени опити да се създаде друг персонаж като нейния, но така и не се получи. Дали защото Стоун си пасна в образа, дали заради друго, но никоя не можа да се приближи дори малко до култа, който се изгради покрай Катрин Трамел.

3 .Норма Дезмънд

Не знаете коя е Норма? Не се тревожете, това е повече от нормално. Филмът, в който ни представят този персонаж, е излязъл на екран през 1950 година и е ясно, че у нас не е много популярно заглавие.

Но не се подвеждайте, „Булевардът на залеза“ е класика дори сред класиките и това се дължи именно на Норма, изиграна блестящо от Глория Суонсън. По-самовлюбена жена от нея няма да намерите в който и да е филм. Но това е само върхът на айсберга, Дезмънд е ужасяваща по толкова много начини … и всичко около нея е толкова смахнато и нередно, че просто човек се чуди как е възможно такова чудовище да се роди в нечия фантазия. Мислите си, че сега киното стига до крайности ли? Вижте го този филм и ще се убедите, че нищо ново няма под слънцето.

2. Ани Уилкс

Вече писахме за Ани в „Петте най-добри филма по книгите на Стивън Кинг“, но няма как да не я споменем и тук. Ани е злобна, побъркана, зловеща и садистична самотна лелка, която не само че троши краката на хората с чукове, но и ги кара да пишат на сила, което е отвратително!

Стивън Кинг от десетилетия създава легендарни чудовища, които трупат приходи на електроцентралите, защото читателите спят на светната лампа, обаче тук е надминал себе си. Уилкс няма нужда да се прави на клоун или да къпе някого в кръв, че да е страшна. Нужно ти е само да си представиш как се задава с побърканата си ухилена физиономия по коридора, за да настръхнеш.

1.  Сестра Ратчед

Сестра Ратчед не е обикновен антагонист. Тя е есенцията на всичко зло, с което може да се срещне човек. „Полет над кукувиче гнездо“ е велик филм, правен по велика книга. И макар че много хора се сещат първо за главния герой (което е нормално), то истината е, че МакМърфи нямаше да е това, което е, ако срещу него не стоеше сестра Ратчед.

Тя не е злодей с разни там нарцистични блянове, нито пък някаква завистлива жена, решила да прави живота на другите крив. Тя е институция. Тя е олицетворение на системата, с която на човек не му е дадено да се бори, а само да се съобразява. Затова и единственото място, където може да бъде победена и уязвена, е лудницата. Там хората не могат да се впишат в обществото и съответно не е нужно да са част от системата, могат да бъдат свободни. А сестра Ратчед е там, защото за нея човек няма право на това.

Вижте още:

Отсам екрана: Пет военни филма, които задължително трябва да гледате

Отсам екрана: „Американски богове“ – TV хитът на годината

Отсам екрана: Какво се крие зад „Игра на тронове”?

Отсам екрана: Петте най-добри филма по книгите на Стивън Кинг

Отсам екрана: Кои са най-успешните анимации на Холивуд?

Отсам екрана: Нещата, които не знаехте за „Карибски пирати“

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща