Отсам екрана: Три клоуна, които са по-ужасяващи от Пениуайз от „То“

© TM &DC Comics.2008 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

© TM &DC Comics.2008 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

13 Септември 2017

Никой не знае точната причина, но определено има нещо ужасяващо в клоуните. Психолозите го обясняват по най-различни начини – от маската, до разни препратки от Средновековието с тогавашните шутове и острите им шеги.

Без да отиваме чак дотам, просто трябва да  признаем, че има нещо сбъркано в мъж на средна възраст с боядисано в бяло лице, червен нос и цветна коса. И определено нямаме ищах да имаме такъв комшия, пък даже и да не яде деца (знаете, по изключение).

Клоуните са си любима тема на всички, които създават истории на ужасите. Стивън Кинг далеч не е първият, сетил се да използва подобен образ, нито пък Тим Къри е първият, който стряска с червения нос от екрана. (За незнаещите – Тим Къри играе Пениуайз в „То“ от 1990 година.)

Затова сме ви приготвили някои от най-ужасяващите клоуни от малкия и големия екран.

„Полтъргайст“ (1982)

Първото, което си мислиш, е „кой би си купил подобна играчка изобщо?!“. Клоунът от култовия „Полтъргайст“ шашка малки и големи вече четвърто десетилетие. Сцените във филма се водят „класически“ за жанра и със сигурност по нищо не отстъпват на тези от екранизациите  за „То“.  Хорърът се е изменил доста оттогава, хората търсят все по-голяма тръпка, все по-крайни сцени с насилие и ужас, но за 35 години този палячо си остава все така зловещ.

„Гейси“ (2003)

Гейси е ужасяващ по един строго определен начин – истински е. Съвсем истински. Във филма от 2003-та се разказва историята на серийния убиец Джон Уейн Гейси. Той е отдаден баща, добър съпруг, съвестен гражданин…  Само един кусур имал човекът – бил сериен убиец.

Познат е под прозвището „Клоунът убиец“, защото правел благотворителни представления, облечен като клоун. Обвинен е в сексуално посегателство и убийство на повече от 30 тийнейджъри.

Нищо във филмите на ужасите не плаши повече от надписа „По действителен случай“. Така че колкото и да е страшен Пениуайз, не може да се мери с „клоунът убиец“.

И преди да преминем към „номер едно най-плашещ палячо на всички времена“, ще направим кратко отклонение, за да бъдем по-изчерпателни по хорър-клоунския въпрос.

Няма да е редно да пишем по темата, без да споменем заглавието „Последният цирк“. Филм за любителите на качественото европейско кино, отличен с множество престижни награди и показващ какво се крие под маските на артистите.

В един от многото страхотни диалози двама от главните герои си говорят и единият пита другия „Защо си клоун?“. „Защото, ако не бях клоун, щях да бъде убиец“, отговаря вторият. „Аз също…“, признава първият. 

„Последният цирк“ може би не е класическият хорър, но определено си струва гледането.

Има няколко емблематични филма, този път холивудски, които са изцяло подчинени на клоуните и садистичните им желания. Не твърдим, че са добри, но пък са някак си точно на място тук.

През 1988 г. излиза култовият „Клоуни убийци от открития космос“. И е точно толкова абсурден, колкото е заглавието му. Извънземни, незнайно защо изглеждащи като клоуни, идват на земята, за да ни замерят до смърт със сладкиши и разни подобни неща. Всъщност филмът е толкова неадекватен, че чак си струва да се види… от чисто любопитство.

Друг, не особено по-добър от предишния, фокусиращ се върху това колко са страшни всъщност клоуните, е излезлият година по-късно „Clownhouse“. В него някакви избягали от психиатрията изроди, облечени като палячовци, тормозят хлапета на Хелоуин. 

Но обратно на темата относно тримата клоуни, които си остават по-страшни от Пениуайз, без значение колко е добър романът на Кинг или колко добра филмова адаптация могат да му направят от големите студиа. Със сигурност над всички гримирани уроди блести Жокера, който от близо 75 години си остава винаги сред най-интересните злодеи, дори в наши дни.

В този образ са се превъплъщавали легенди като Джак Никълсън, Марк Хамил, Хийт Леджър (който спечели посмъртно Оскар за най-добра поддържаща роля за това си изпълнение), а в последно време и Джарет Лето. Дори наскоро Леонардо ДиКаприо се спряга като бъдещия “clown prince of crime”.

Жокера може би не е хорър персонаж, но върши всичко, за което се разправя в страховитите истории –пребива жени, убива деца, измъчва хората по всевъзможни начини, обикновено с леко извратен и доста ироничен привкус.

Всеки, който прави нещо с този образ, се опитва да достигне нови крайности и това доведе дотам, че последните години се нагледахме на какви ли не зверства и перверзии.

Така че Пениуайз, затворен между 1300-те страници на романа и надничащ от някой и друг филм, няма как да се мери с вечния кошмар на Готъм. Пък и Жокера не бере срам, че са го победили деца в края на краищата…

Вижте още:

Отсам екрана: Забранените филми!

Отсам екрана: Пет военни филма, които задължително трябва да гледате

Отсам екрана: „Американски богове“ – TV хитът на годината

Отсам екрана: Какво се крие зад „Игра на тронове”?

Отсам екрана: Петте най-добри филма по книгите на Стивън Кинг

Отсам екрана: Кои са най-успешните анимации на Холивуд?

Отсам екрана: Нещата, които не знаехте за „Карибски пирати“

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща