Писмото на Джон Стайнбек за любовта: Ако е правилната, ще се случи

Автор: New Me

17 Декември 2019

През 1958 г. Джон Стайнбек получава писмо от най-големия си син Том. Младежът споделя, че е безумно влюбен в момиче от училище на име Сюзан.

Том търси съвет от баща си как да постъпи, защото вярва, че това не е обикновено увлечение, а истинската любов.

Джон Стайнбек на свой ред пише писмо до сина си и му предава своя житейски урок за любовта. Вярваме, че всеки ще открие нещо за себе си в следващите редове...

Защо Джейн Остин никога не се омъжва?

10 ноември, 1958 

Ню Йорк

Скъпи Том,

С майка ти получихме писмото ти тази сутрин. Ще ти отговоря от моята гледна точка, а Илейн - от нейната.

Първо, ако си влюбен - това е много хубаво - това е едно от най-добрите неща, които могат да се случат на човек. Затова не позволявай на никой да го омаловажава или принизява пред теб.

Второ, има няколко вида любов. Едната е себична, зла, задушаваща, която ползва любовта за собствена изгода. Това е грозната и осакатена любов. Другата подхранва всичко добро в теб - милосърдието, вниманието и уважението. Не само уважението като обноски, но и като признание към другия човек, че е единствен по рода си и безценен за теб.

Първият вид любов може да те принизи и да те направи слаб, но вторият може да ти вдъхне сили, кураж, добрина и дори мъдрост, каквито не си и подозирал, че притежаваш.

Казваш, че това не е увлечение. Ако чувствата ти са толкова дълбоки, със сигурност не е увлечение. Но не мисля, че ме питаш за чувствата си - ти знаеш това най-добре. По-скоро искаш да ти кажа как да постъпиш оттук нататък. А за това със сигурност мога да ти помогна.

Тъжната душа може да те убие по-бързо от болест

Бъди щастлив и благодарен за любовта си. Ако обичаш някого, няма никаква вреда в това да му го кажеш. Само имай предвид, че някои хора са срамежливи и трябва да вземеш под внимание тяхната стеснителност, когато им разкриваш чувствата си.

Момичетата имат своя начин да усещат какво чувстваш към тях, но винаги им е приятно да го чуят и от теб. Ако се случи така, че любовта ви не е взаимна по една или друга причина, помни, че това не прави чувствата ти по-малко ценни и добри.

И накрая - знам какво усещаш и се радвам за това, защото съм преминал през същото. Не се тревожи, че ще изгубиш любовта - ако е правилната, ще се случи. Най-важното е да не прибързваш, защото нищо хубаво не се изплъзва от нас.

С обич,

Татко 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща