Полезно ли е млякото?

Автор: New Me

05 Ноември 2019

Повечето от нас са големи фенове на млякото и колкото и да не ни се иска да повярваме, специалистите по хранене предупреждават, че изобщо не е полезно. Оказва се, че тялото ни не успява да усвои калция, а именно този елемент  основен причинител на заболявания като артериосклероза, артрит и остеопороза, някои видове рак, екземи и атопични алергии, киселини и стомашни смущения. На практика високото белтъчно съдържание на млякото изсмуква калция от костите, обясняват специалистите.

Ензимът лактаза, който разрежда млечната захар (лактоза), спира да се произвежда в човешкия организъм след 4-5-годишна възраст, а неразградената лактоза стимулира развитието на чревни бактерии. Търси се връзка между високото холестеролно съдържание на млякото и сърдечносъдовите заболявания.

Специалстите допълват, че хората са единствените бозайници, който пият мляко и след периода на кърмене. Трябва обаче дебело да подчертаем, че от мляко до мляко има съществена разлика и ефект върху здравето ни. Всички тези вреди идват от пастьоризираното и хомогенизирано мляко от индустриално отглеждани млеконадойни крави. Млякото на крави, отглеждани при такива неестествени условия, съдържа патогенни бактерии, опасни за човешкия организъм. 

Съществува ли полезно мляко?

Да. Това е млякото от здрави, свободно отглеждани и хранени предимно с трева крави. Непастьоризираното мляко от здрави животни е пълноценна храна, богата на живи ензими и полезни бактерии. Така че не се плашете и не отписвайте млякото от менюто си, но трябва да сте сигурни, че си взимате домашно, защото само така ще бъде полезно за организма ви.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща