Повече сън през уикенда = по-дълъг живот

Автор: New Me

21 Юни 2018

От понеделник до петък, от сутрин до вечер тичаме по задачи, състезаваме се постоянно с часовника и какво правим най-вече? Чакаме с нетърпение уикенда. В гояма степен, защото тогава можем да си отспим. Знаем, че достатъчният сън е от съществено значение за дълъг и здравословен живот, но скорошно проучване го доказва.

То е на Института по изследване на стреса в Стокхолмския университет и се съсредоточава върху зависимостта сън-живот.

За да проведат проучването, изследователите са наблюдавали почти 44 000 души в Швеция и са ги разпитвали за техните сънни навици в продължение на 13 години. Те открили, че хората, които са спали около пет часа или по-малко всяка нощ, включително и през уикендите, са увеличили смъртността си в сравнение с тези, които са спали редовно по седем часа. Било установено още нещо интересно -  участниците, които спят твърде много, също са имали повишена смъртност.

След това изследователите разгледали онези, които спят по-малко през седмицата и повече през уикенда, и било установено, че смъртността е почти същата като тези, които спят по седем часа редовно.

Авторите от проучването обясняват, че резултатите предполагат, че краткият сън през седмицата не е рисков фактор за смъртността, ако го комбинирате със средни или дълги периоди на сън през уикенда.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща