Пречи ли телефонът на мозъчната дейност?

Автор: New Me

30 Юни 2017

Възможно ли е мисловният ни капацитет да зависи от наличието на телефон наблизо? Дори когато той е изключен? Уви, възможно е. Ето защо...

800 потребители на смартфони били поставени в експеримент – колко добре могат да изпълняват задачите си, когато наблизо са телефоните им, дори да не ги ползват. Първо трябвало да оставят телефоните на бюрото, в джоба или в друга стая. След това на участниците в изследването се наложило да решат компютърни тестове, които изискват пълна концентрация. Учените установили, че резултатите на участниците с телефони в друга стая значително надвишават тези на хората с телефоните на бюрото или в джоба.

Така било установено, че способността на мозъка да съхранява и обработва данни по всяко време пряко зависи от самото присъствие на смартфона. Учените обясняват явлението така: "Вашият ум не мисли за вашия смартфон, но този процес - процесът на изискване да не мислите за нещо - използва някои от вашите ограничени познавателни ресурси. Това е изтичане на мозъци."

Така че явно не е лошо следващия път, в който трябва да свършим важна работа, просто да оставим за известно време телефона надалеч...Или поне си струва да опитаме. 

Вижте още:

Първото, което видите на тези рисунки, издава характера

Датата на раждане = какъв човек си

Не на цигарите или черно-бели сънища?

Чертите, които притежават успешните хора

(Не)познатият Титаник

Как да се харесваме и да сме щастливи?

Как да стопите ледовете във всеки разговор?

Ежедневните навици, които казват (всичко) за нас

Любимият цвят никога не е случаен

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща