Прегръдка за здраве

Photo by Christiana Rivers on Unsplash

Photo by Christiana Rivers on Unsplash

Автор: New Me

06 Юни 2018

Освен че е толкова приятно да прегръщаш любимите си хора, има и огромни ползи за здравето. Ако не вярвате, само вижте.

Ето 9 ползи от прегръдката всеки ден...

Намалява стреса

Когато прегръщате някого, на когото държите, тялото ви се успокоява, отделя се хормонът окситоцин, може да се понижи високото кръвно налягане, провокирано от стреса през деня, и да се намали отделянето на хормона на стреса - кортизол.

Вижте още: 4 тайни за дълголетие

Помага на сърцето

Прегръдките могат да имат положително въздействие и върху сърцето, след като са способни да намалят стреса и да понижат високото кръвно.

Намалява болката

Освен че показва морална подкрепа, прегръдката би могла да намали и усещането за болка. Това става посредством по-голямото отделяне на окситоцин, който блокира донякъде сигналите за болка.

Вижте още: Чай за всеки момент

Срещу настинка

Ако сте пипнали настинка, прегръдките могат да ви помогнат да се преборите по-бързо с неприятните симптоми.

За психично здраве

Няма как да се пренебрегне фактът, че прегръдките ви правят по-близки с важните хора около вас. А когато връзките ви са по-здрави, вие се чувствате много по-добре - не само психически, но и физически.

По-добър сън

Прегръдката има особено успокояващ ефект, именно заради хормоните, които тялото ни отделя благодарение на нея. Едно от свойствата им е, че ще помогнат за по-добрия ви сън. Затова прегръщайте половинката си по-често и ще се радвате на доста по-добър сън.

Вижте още: Как бързо и безкръвно да се отървем от досадните хемороиди

За здрави деца

Прегръдката е особено важна и за децата. Ако по-често имате такъв контакт с тях, не само връзката ви ще е много по-силна, но и детето ще е по-спокойно, по-здраво, а вие ще намалите значително стреса.

Полезно за бебетата

Не говорим постоянно да носите на ръце бебето си и да е винаги в прегръдките ви. Но по-честото гушкане успокоява дишането на бебетата, стимулира нивата на кислород, намалява болката.

С животните също действа

Ако си мислите, че прегръдката е полезна само с хората, ще сбъркате. Да прегръщате домашния си любимец например може да има същите положителни ефекти и да ви накара да се чувствате не по-малко добре. Така че не е за подценяване - със сигурност ще ви накара да се усмихнете и ще намали напрежението ви.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща