Проучване: Кучето е най-добрият партньор за сън

Автор: New Me

22 Юли 2019

Едно скорошно проучване разкрива, че освен че са най-добрият приятел на човека, кучетата са и перфектни партньори за сън. Учените разкриват, че жените определено спят много по-добре, когато имат куче (не друго лице) до тях.

Въпросното изследване е водено от доц. Кристи Л. Хофман. Тя и нейният екип от учени тестват качеството на съня на 962 жени, които живеят в САЩ. В края на проучването 55% от жените признават, че споделят леглото си с куче, 31% са казали, че имат котка за спящ спътник, а други 57% са казали, че имат и партньор в леглото.

Участниците отговорят и на въпросник за качеството на съня си и обясняват дали се чувстват по-сигурни, докато спят с котка или куче до тях. Онези, които споделяли леглата си с човешки партньор, също описали как той е повлиял на качеството им на сън и обяснили дали се чувстват по-сигурни, защото партньорът им спи до тях.

След като анализирали информацията, Хофман и екипът й стигнали до следните интересни заключения. Човешките партньори и котките били еднакво разрушителни за съня на жените. Кучетата, от друга страна, ще накарат собствениците си да се събуждат много по-рядко.

Оказа се също, че собствениците на кучета са склонни да си лягат по-рано. Те също имали по-строг график за събуждане, защото трябвало да се приспособят към разходките на своите кучета.

Хофман също разкрива, че когато кучетата спят до собствениците си, те могат да се адаптират към навиците на съня по-лесно, отколкото човешките партньори, участвали в експеримента. Освен това е установено, че се чувстват много по-спокойни. "Някои собственици на кучета могат да се успокоят с мисълта, че кучето им ще ги предупреди в случай на нарушител", заяви Хофман и допълни: "Котката е по-малко вероятно да поеме тази роля."

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща