Пътуването ни прави по-щастливи от сватбата

Автор: New Me

08 Октомври 2019

Няма значение дали пътувате само с раница или си направите резервация в луксозен хотел: всички преживявания при пътуване влияят положително на вашето здраве и ви носят значително увеличение на ендорфина. За някои хора радостта, която носи, всъщност може да надвиши други важни събития в живота им, като да се оженят или да имат дете. 

Пътуването дава незабавен тласък на щастието

За да постигне верните резултати, Booking.com интервюира 17 000 души, дошли от 17 страни, за да могат да получат по-разнообразно отношение към пътуването. Респондентите потвърждават, че много малко неща могат да заменят отиването на ваканция, когато става въпрос за щастие. Например, 77% от хората са казали, че си резервират почивка, когато трябва незабавно да подобрят настроението си.

Пътуването може да донесе повече щастие от някои други важни житейски събития

Най-интригуващата част от това проучване е, че хората твърдят, че ценят пътуването много повече, отколкото други значими и дори щастливи събития в живота си. 49% от анкетираните са казали, че са почувствали по-голямо ниво на щастие, когато са планирали и са отишли във ваканция, отколкото в сватбения си ден!

Почти половината от интервюираните заявяват, че ходенето на среща с партньора не ги зарежда емоционално толкова, колкото пътуването. 45% твърдят, че сгодяването не им е дало толкова емоционален тласък, колкото пътуването. Дори да имат бебе, не осигурява на 29% от анкетираните достатъчно прилив на ендорфин!

Купуването на неща не може да ви достави толкова радост

Оказва се също, че хората оценяват получаването на нови преживявания повече от притежаването на много материални неща. 70% от анкетираните казват, че отиването във ваканция им осигурява удовлетворение, което трае много повече от щастието, което получават от закупуването на нещата.

Изглежда, че хората са готови да пожертват своя комфорт заради нови преживявания при пътуване. Например, 56% от анкетираните биха предпочели да отидат на почивка, отколкото да си купят нови дрехи или джаджи, а 48% от тях са готови да отложат подобренията в дома, за да посетят нови места.

Дори планирането на ваканция подобрява емоционалното ни състоние

Изненадващо е, че за 72% от анкетираните е достатъчно просто да започнат да планират ваканция, за да се почувстват по-щастливи. Например, 80% се чувстват по-развълнувани, когато просто гледат карта и избират места, които биха искали да посетят. 6 от 10 респонденти изпитват емоционален тласък, когато четат отзиви за хотела и си представят бъдещите си пътувания. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща