Робърт Морис: Геният, който спаси САЩ

Library of Congress

Library of Congress

Автор: New Me

04 Септември 2019

Началото на септември винаги е важен период за американците, защото им напомня за битките за независимост от 18-ти век. Зад събитията, които всички познаваме обаче - свободата от британските колонизатори, има нещо много по-дълбоко. Защото след приключването на битките идва най-трудната част - да се положат основите на една млада държава и тя да устои на трудностите и времето.

Именно в този процес ключова роля изиграва един финансов гений - Робърт Морис. Без неговата предприемчивост и далновидност САЩ можеше и да не съществуват на картата днес. Но нека да започнем отначало...

Робърт Морис-младши е роден в Англия през далечната 1734 г. Когато е на 12 години, заедно с баща си се мести в Северна Америка. Все още момче, той тръгва уверено по стъпките на баща си, който е търговец, като много скоро доказва, че бързо ще задмине успехите на стария Морис. Едва на 15, Робърт вече е най-обещаващият търговец в корабна компания във Филаделфия, като бързо печели нови позиции за своите работодатели. Впечатлено от неговите умения и бизнес нюх, новото ръководство го кани за съдружник след смъртта на стария собственик. Изключителната предприемчивост на Морис го превръща в най-популярния млад мъж във Филаделфия през следващите години - компанията му увеличава доставките и броя на корабите, а съответно и печалбите си.

Последните дни от живота на Ане Франк

В същото време обаче Морис не е хазартен тип, преценява много внимателно всяка възможност за печалба, никога не залага на карта всичко, което има, и не се хвърля в нови начинания, преди да е пресметнал рисковете. Скоро увеличава значително състоянието си и се превръща във водещ фактор в корабната търговия. Отделно от това, не следва примера на баща си в личния си живот. Не води разгулно съществуване, не се увлича по различни жени. Напротив, със съпругата си увеличава още повече богатството си и двамата създават стабилно семейство.

Що се отнася до политическите му възгледи, те не включват добруването му пред силните на деня. Не се страхува да се опълчи на допълните такси и данъци, които британските власти налагат върху търговията в колониите си. Бунтува се открито и обикновено усилията му се увенчават с успех. Именно неговата изумителна визия за нещата му дава да разбере, че пътят за просперитет на Америка като колония е невъзможен. Затова била нужна независимост от Англия...

Когато избухва американската революция, Морис знае на чия страна ще застане. Използва корабите си, за да доставя от Франция оръжие, барут и боеприпаси за американските войници. Прикрива всичко това като търговска дейност и успява да се измъкне под носа на страховитите британски кораби. Освен патриот обаче, Морис е преди всичко търговец, затова настрана прави и по някоя спекулативна сделка.

Той отлично вижда, че американските власти в лицето на Континенталния конгрес нямат никакъв шанс да се самоиздържат и да плащат за войната, която водят. Стига се до конфискуване на имущество и средства на поддръжници на англичаните, както и заеми от Франция, но пак сумата е крайно недостатъчна за покриване на разходите. Към този момент също така американските власти никога не са имали правото да събират данъци от хората, това го правели само англичаните.

Снимка на Emily Alp от Pixabay

Берлинската стена: Най-зловещият символ на Студената война

Ситуацията става още по-сложна след 1775 г., когато американци и англичани влизат в директен и жесток сблъсък. Битките изсмукват до краен предел всички събрани пари, дълговете, които трупа Континенталният конгрес, скачат главоломно. Американските войници са в окаяно състояние, нямат не само достатъчно оръжия, но им липсват нормални дрехи и одеяла.

Дрипавите и недохранени войници обаче контрастират с населението в Америка. Храна за гражданите все още има, животът им е относително спокоен, а и Конгресът продължава да отказва въвеждането на данъци, с идеята, че Америка ще е държава от съвсем нов тип. Постепенно и ентусиазмът на Франция намалява, парите оттам секват, а англичаните просто чакат прототипът на новата държава да се доведе сам до крах.

Морис, който е нагърбен да се оправи с финансовата част на затъващата по пътя си към независимост Северна Америка, трябва спешно да измисли работещ план за овладяване на ситуацията. А тя действително изглеждала безнадеждна. Финанситът е наясно, че е необходима стабилна основа, на която да се стъпи. Започнати са стъпки към създаването на Банката на Северна Америка.

Идеята е акционерите в нея да са различните щати, посредством своите граждани, а със събраните средства да може да разполага Конгресът. Тук обаче Морис се сблъсква с още по-сериозен проблем. Никой от губернаторите на щатите не иска да събира пари от хората си, с което да стане непопулярен и да изгуби властта. 

Така Морис се принуждава често да обезпечава печатаните от Банката на Северна Америка пари със собственото си богатство и злато. Сам се нагърбва с нелеката задача да събира средства в банката, а междувременно се грижи и за армията, на която предстои решаваща битка. Успява да осигури доставки и заплащане за войниците, като така повдига духа им, че нещата в Северна Америка започват да потръгват.

Франция също възвръща доверието си към Конгреса и отпуска средства за революцията. А Морис отново не забравя, че преди всичко е търговец и от време на време продължава да сключва по някоя спекулативна сделка. Той е от хората, които истински вярвали, че държавата и бизнесът могат да са приятели и да просперират заедно.

Снимка на Jordy Meow от Pixabay

След атомните бомби: Кошмарът в Хирошима и Нагасаки

Успехът на американската банка е променлив и реално не е толкова голям, колкото на Морис му се иска. Но тя постига нещо много важно - изгражда доверие в американските партньори и създава усещане за стабилност на местната икономика. Вътре в щатите обаче ситуацията е съвсем различна - всеки щат държи на собствената си относителна независимост.

Губернаторите са доволни, че свободата е извоювана, без да се отрази особено на финансите в областите им. Усещането за разпокъсаност е голямо, а без въвеждането на стриктно събиране на данъци системата няма да издържи дълго. Виждайки, че няма политическа воля за промяна, на Морис не му остава нищо друго, освен да се оттегли от поста на Финансит №1. 

Когато се връща към бизнес делата си, Морис се увлича по треската за земя, започва да прави чудовищно големи инвестиции в различни парцели из страната, без сам да осъзнава балона, който се надува зад постоянно растящите цени. В един момент парите свършват, а земята е почти непродаваема. Най-великият финансист на Америка, спасил страната от сигурен фалит и позволил й да остане на картата, си отива през май 1806 г. в бедност. Но след себе си оставя големия си пример и един завет:

"Дълг на всеки човек е да даде всичко за страната си във времена на трудности, опасност и страдания".  

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща