С деца на море - всичко, което трябва да вземете

Снимка на cynthia_groth от Pixabay

Снимка на cynthia_groth от Pixabay

28 Юни 2019

Отново е това време от годината. Слънцето свети ярко, дните са дълги и топли, птички пеят, тревички зеленеят, нервната система тръпне в притихнало очакване на най-епичното приключение за сезона - семейната почивка с деца на море. „Почивка“, разбира се, може да звучи като неуместна проява на черно чувство за хумор, когато говорим за това изпитание на тялото и волята.

Всяко едно семейство с малко дете знае, че първото условие за успех в тази неравна битка с природата и съдбата е предварителното създаване и следване на подробен списък, който да минимизира шансовете за провал. Днес решихме да подготвим този списък вместо вас, за да и спестим куп неочаквани ситуации.

Следвайте го и шансовете ви за безаварийно изживяване ще бъдат повече от завидни.

Тежкотоварно превозно средство

Разпрострете се според възможностите си. Компромисен вариант като семеен джип би свършил работа, но ние настойчиво бихме ви посъветвали да заложите на сигурното и да закупите камион, тир или малък автобус според броя на децата ви. С размера на превозното средство правопропорционално нараства и шансът да можете да поберете поне половината си домакинство, въпреки че ще имате нужда от цялото.

Photo by Alyssa Stevenson on Unsplash

Как да стимулираме бебето да проговори?

Обзавеждането на дома ви

Разбира се, когато тръгвате с деца на море, вие трябва да вземете повечето мебели от дома си. Започнете с няколко различни столчета - столче за кола, столче за хранене, столче за отдих, столче за забавление и просто за всеки случай още едно столче. Ще ви трябват и малко масички, вана за къпане, преносима кошара, повивалник или гърне, дъска за тоалетна чиния и малко други мебели по избор.

Достатъчно дрехи

За да можете да достигнете желаната дестинация само с един курс на превозното средство, трябва да преосмислите представите си за „достатъчно“ дрехи. Имаме предвид, разбира се, да осъзнаете, че за вас са достатъчни два чифта бельо и две тениски, докато за всяко едно от децата трябва да вземете поне по три куфара с бельо, резервно бельо, още бельо, шест кашона памерси, три малки квартални магазина с тениски и къси панталони, няколко десетки шапки и още два куфара със съдържание по избор. Можете освен това да вземете и пералнята си, защото всичко гореизброено вече ще е мръсно преди да са пропели петлите на второто утро от вашата почивка.

Снимка на Виктория Бородинова от Pixabay

5 златни правила за отглеждане на здраво дете

Достатъчно играчки

Каква е приликата между „достатъчно играчки“ и „почивка с деца“? И двете не съществуват. Но все пак, вие сте длъжни да продължите да опитвате. Започнете с логичното - различни по размер превозни средства според възрастта и броя на децата ви, любими гумени играчки, любими дървени играчки, любими плюшени играчки, любими пеещи играчки и нещо за рисуване. Продължете с любими книжки, малко кукли и колички, магнитчета, карти, лейка и пумпал. Завършете с известен брой басейни, топки, пояси, лодки, ръкавели, шезлонги, плавници, очила за подводно гмуркане, шнорхели, водолазни костюми и подводници. Не забраяйте, че ако нямате кофичка с лопата, гребло, сито и поне седем формички за пясък, всичко гореизброено губи значение.

Достатъчно лекарства

Морето през лятото е меката на стомашните вируси и всички родители са се запознавали с този факт по трудния начин поне веднъж. Затова те са достатъчно мъдри, за да знаят, че трябва да закупят един отделен куфар, който да служи за аптечка. В него трябва задъжлително да има препарати против стомашни неразположения, температуропонижаващи средства, прахчета за оводняване, лекарства против гадене и повръщане. Разбира се, заедно с тях вървят минимум осем вида противовирусни и имуностимулиращи сиропа, придружени с пробиотик и витамини. Не можете да си позволите да не вземете също така термометър, спирт, марли, лепенки, бинт, малко противоалергични кремове и капки, сироп за кашлица, капки за нос, физиологичен разтвор, помпа за сополи, слънцезащитен крем, крем за след слънце, бебешки шампоан и сапун, както и нещо за мазане след изгаряне. Ако след като си набавите тези продукти, куфарът-аптечка все още не е пълен, допълнете по желание с инхалатор или малка чантичка с шуслерови соли.

Angelina Jolie in Lara Croft: Tomb Raider (2001)

5 вида родители след последното класиране за ясли и детски градини

Достатъчно храна

Съобразете се с възрастта на детето и според нея се погрижете да вземете нужното количество контейнерчета за кърма (не забравяйте и нагревателя!), кутии с адаптирано мляко, шишета, биберони, солети, бисквити, плодове и манджи, необходими за из път. Когато пристигнете на място, вече можете спокойно да използвате услугите на местната детска кухня или просто да разтоварите на плажа печката, която сте си натоварили от вкъщи и да си починете пълноценно.

Хамали

Подсигурете си професионални хамалски услуги както от точката на заминаване, така и в точката на пристигане. Те ще са дясната ви ръка при товаренето и разтоварването на семейния тир с гореспоменатите принадлежности. Най-вероятно в тази фаза вие вече имате дискова херния, но все пак можете да избегнете обострянето й по време на семейната почивка, което не е малко.

Image by StockSnap from Pixabay

За вълшебната сила на вълшебните приказки

Успокоителни и/или тапи за уши

Те, разбира се, не са за вас. Успокоителните са предвидени, за да можете да умилостивите околните семейства без деца, които наивно са сметнали, че ще могат да се насладят на тиха и уютна почивка, необезпокоявана от пристъпи на невротичен рев, спорадични остри крясъци, среднощни фиести и пясък в очите. Преди вие да се появите и да сринете тези планове със земята.

Тапите за уши, от друга страна, сте морално задължени да раздавате на плажуващите в радиус поне четири километра от вас, преди да съобщите на детето си, че е време да си тръгвате от плажа.

След като сте се снабдили с всички компоненти от този жизнено важен списък, то вие сте напълно готови да поемете към своето едновременно безпаметно и незабравимо морско приключение. Дръжте се достойно. Борете се. Бъдете морски вълци. Изпийте едно мохито. И се усмихнете смело на мисълта, че след време ще мислите за тези времена като за едни от най-щасттливите в живота си.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща