Сигналите, че не пиеш достатъчно вода!

Автор: New Me

07 Август 2018

Лесно е да запомните да пиете вода в средата на лятото, когато температурите се покачват до непоносими нива. Но водата трябва да бъде вашият близък приятел през цялата година.

Ето кратък списък със сигналите, че тялото ни не получава достатъчно вода:

1. Суха уста
Ако устата ви е суха, вие сте поне леко обезводнени и е време за пиене на вода. Дръжте бутилка вода с вас навсякъде, където отивате, и отпивайте от нея често. Имайте предвид, че някои лекарства също могат да причинят сухота в устата, така че ако изпитвате еднократно този сигнал, то може да бъде само страничен ефект от лекарството, а не от действителното обезводняване.

2. Суха кожа
Кожата е най-големият орган в тялото ви, така че, разбира се, трябва да бъде  хидратиран. Всъщност, сухата кожа е един от най-ранните признаци на пълно обезводняване, което може да доведе до много по-големи проблеми.

3. Главоболие
Леко до умерено главоболие, особено когато се комбинира с един или повече от другите симптоми на дехидратация, може да бъде друг признак, че не пиете достатъчно вода. Ако изглежда, че винаги страдате от леко главоболие, тялото ви вероятно се опитва да ви каже да пиете повече вода!

4. Сухи очи
Досега трябва да е ясно, че водата засяга повече от устата и гърлото ви. Липсата на прием на вода води до сухи очи. Без вода в тялото вашите сълзотворни тръби изсъхват. А това може да повлече след себе си още редица здравословни проблеми.

5. Болки в ставите
Въпреки че питейната вода може да не лекува артрит или други причини за болки в ставите, увеличаването на количеството, което пиете, може да помогне за лечението на някои от болезнените симптоми на тези състояния. Може да забележите задържане на течности в глезените и пръстите си, когато не консумирате достатъчно вода. 

6. Намалена маса на мускулите
Вашите мускули също се състоят предимно от вода. Очевидно, по-малко вода в тялото означава по-малко мускулна маса. Питейната вода преди, по време и след тренировка не само води до хидратиране и комфорт, но и намалява вероятността от възникване на възпаление и болезненост, свързани с упражнения и вдигане на тежести.

7. Замаяност
Замаяност или световъртеж е друг знак, че не пиете достатъчно вода. Отново този симптом на дехидратация може да бъде причинен от други неща, като медикаменти или сънливост, но ако го почувствате в комбинация с други симптоми в този списък, може би сте дехидратирани.

8. Глад
Когато сте дехидратирани, тялото ви може да започне да мисли, че се нуждае от храна. Това се случва през целия ден, а през нощта, когато се събуждате заради нужда от среднощна закуска, всъщност сте жадни.

9. Увеличаване на теглото
Ако се опитвате да отслабнете, първоначалната ви теория може да е, че по-малкото е повече. Това не е така, когато става дума за вода. Добавянето на повече вода може да ви помогне да отслабнете. Водата освен това не съдържа никакви калории, за разлика от други напитки. 

10. Сънливост
Летаргия и обща сънливост е друг знак за дехидратация. Това е начинът на тялото ви да се забави, за да запази водата. Изпийте бавно чаша вода и усетете сами разликата. 

11. Храносмилателни проблеми
Без подходяща хидратация и силата на слузта в стомаха намалява, което позволява стомашната киселина да причини сериозни увреждания на вашите вътрешни органи. Това води до киселини и лошо храносмилане.

12. Умора
Умората може да бъде знак, че нямате достатъчно вода в организма. Вече казахме, че дори лекото обезводняване може да причини умора и липса на енергия. Така че следващия път, когато сте уморени, вероятно е по-добра идея да изпиете малко вода вместо друга чаша кафе.

13. Запек
Поддържането на хидратация спомага за смазването на храносмилателната система. По време на процеса на дехидратация, дебелото черво използва водата, която би била използвана от червата в следващата стъпка на храносмилателния процес.

14. Прекалена жажда
Разбира се, най-логичният знак, когато не пиете достатъчно вода - вие сте жадни! Ако сте добре хидратирани, но винаги жадни, това може да е признак на диабет, но ако винаги сте жадни и знаете, че не пиете достатъчно вода, пийте!

15. Вие четете това
Ако страдате от повече от два от тези признаци, тогава наистина може да сте дехидратирани, затова вземете чаша вода и поправете грешката.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща