Сигналите, че сте емоционално изтощени

Автор: New Me

16 Юли 2020

Ежедневието често ни изтощава, а ние се залъгваме, че през уикенда ще си наваксаме с почивката и всичко ще бъде наред. Но се оказва, че последствията върху психическото ни здраве изобщо не се премахват с малко повече сън и излежаване на дивана.

Въпросът е да си дадем сметка, че сме емоционално изтощени и да се отдадем на истинска почивка. Ще отнеме известно време, така че се заредете с търпение. Ако такива признаци не са ви чужди, то тогава наистина е време да намалите темпото.

Раздразнителни сте

Често имате усещането, че важните неща ви се изплъзват и губите контрол. Неспособността да управлявате ситуацията ви кара да се чувствате все по-раздразнени. Избухвате лесно и често по съвсем маловажни причини.

Липса на мотивация

Чувствате се неспособни да свършите елементарни задължения. Вместо да си поставяте нови и нови цели, спрете и си дайте време да презаредите. Вдъхновението е навсякъде около вас и ще ви сполети, когато най-малко го очаквате. Но за целта трябва да сте отпочинали и спокойни.

Безсъние

Умът ви е толкова претоварен, че не може да се отпусне. Колкото и да сте изтощени, не успявате да заспите дълбоко и да се възстановите след сън.

Безконтролни емоции

Поради повишената ви чувствителност изпитвате всички емоции много по-силно. Често се хвърляте в двете крайности - или сте отчаяни, или когато ви се случи нещо приятно, не можете да го приемете спокойно. Отделете малко време и сложете ред в своя свят. Няма значение колко е трудно. Струва си усилията.

Ако някои или всички признаци са налице, то е време да си дадете почивка. Заминете на кратка или по-дълга екскурзия, отдайте се на любими занимания, намерете си хоби и се опитайте да дадете глътка въздух не просто на тялото, а най-вече на мозъка си. Не подценявайте ситуацията - усилията си струват. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща