Симптомите на рак, които не трябва да пренебрегваш

Photo by Vinicius Amano on Unsplash

Photo by Vinicius Amano on Unsplash

Автор: New Me

07 Октомври 2018

Нека да уточним, преди да ги посочим, че наличието на един или няколко от тези симптоми невинаги означава, че непременно сте болни от рак. Това са по-скоро симптоми, които - ако не отшумят след време, е важно да отидете на лекар, защото може да издават по-сериозен здравословен проблем, включително рак.

Ето и симптомите, които не трябва да пренебрегвате.

Промяна в гърдите

Задължително е да ходите на мамолог поне веднъж годишно. Също така през останалото време "преглеждайте" сами гърдите си - следете за промени като поява на бучки, промени при зърната, зачервявания или болки. 

Вижте още: Топ 20 най-ефективни упражнения за отслабване

Странни бенки

Ако някоя от бенките ви промени формата, грапавината, цвета или пък забележите странна нова бенка, която ви притеснява, консултирайте се с дерматолог.

Упорита кашлица

Особено ако сте пушач, не бива да я подценявате. Упоритата кашлица може да е признак на рак, следете и за поява на кръв.

Вижте още: Учени: Яжте шоколад всеки ден

Подуване

При жените подуването на корема би могло да е провокирано от редица неща - като неправилно хранене, стрес, нови диети. Но ако този проблем се превърне в ежедневие и не отшумява с времето, е добре да се консултирате със специалист дали причината не е рак на яйчниците.

Кръв при ходене до тоалетна

Кръвта при изхождане може да се дължи на хемороиди, но и на рак на дебелото черво, така че и в двата случая не подценявайте проблема и се обърнете към лекар навреме. Кръв при уриниране би могло да е свързано с проблеми на уринарния тракт, но също така би могло да издава и проблеми с бъбреците и пикочния мехур, включително рак.

Вижте още: Триумфът на кафето

Проблеми с уринирането при мъжете

Много голям процент от мъжете, които се разболяват от рак, имат именно рак на простатата. Затова профилактичните прегледи са много важни, както и да следите за различни проблеми с уринирането, за да можете да реагирате навреме.

Подуване на лимфите

Разбира се, при настинка или грип това също би могло да се случи, така че не бързайте да се паникьосвате. Ако проблемът е постоянен, това може да се дължи на лимфома или левкемия, затова не го пренебрегвайте, ако забележите подуване на лимфите на врата, подмишниците, слабините и др.

Вижте още: Суперхрани, които не трябва да пропускате

Необичайно вагинално кървене

За него може да има най-различни причини, които не са толкова страшни като рака, но все пак е хубаво винаги да се консултирате със специалист, когато забележите подобен проблем. Кървенето извън менструацията или след секс може да издава рак на шийката на матката или вагинален рак.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща