Спиш повече от 10 часа? Има проблем

Автор: New Me

26 Юни 2020

 

Ако сте забелязали, че ви трябват повече от 9 часа сън, за да се почувствате отпочинали, това може да е знак, че страдате от здравословен проблем. Особено ако заспивате на непредвидими места и в непредвидими моменти. Ето защо е от съществено значение да се вгледате малко по-дълбоко в причината за проблема ви. 

Може да страдате от хиперсомния

Ако спите повече от 10 часа на ден, това може да е знак за проблем Обратното на безсънието, хиперсомния е състояние, известно с увеличена продължителност на съня през нощта или деня. Всъщност това състояние също може да означава, че изпитвате сънливост през деня. В този случай може да успеете да заспите, дори когато шофирате или работите. Дори когато спите повече от препоръчителното количество, най-вероятно ще се почувствате уморени и изтощени. 

Може да сте депресирани

Често прекаляването със съня е признак, че страдате от дперсеия. Това се случва не само сред тийнейджърите, но нерядко и при възрастните. Ако не знаете, че сте в депресия, помислете над това, ако прекалявате със съня. 

Вашето сърце може да е причината

Един от признаците, че може да страдате от заболяване, свързано със сърцето, може да бъде спането. Това включва и дневна сънливост. Въпреки че може да се чувствате уморени и изтощени, може да не е, защото сте работили много. 

Трябва да помислите за проверка на щитовидната си жлеза

Има 2 вида проблеми с щитовидната жлеза, които засягат съня. Докато единият от тях причинява безсъние, другият причинява усещане за умора през цялото време. Хипотиреоидизмът е свързан със спане повече от 10 часа на ден и може да предизвика умора през деня и сън. Ако не страдате от други здравословни проблеми, но спите повече от препоръчаните часове, е разумно да проверите щитовидната си жлеза.

Може да спите повече през определен сезон

Това е разстройство, известно още като SAD. Различните сезони оказват различно въздействие върху тези, които се борят с този здравен проблем. Свръхспаването попада под зимното настъпване на САД, което е известно още като зимна депресия.

Вие спите по-малко от 6 часа на нощ

Да, неспазването на нужното количество сън може да доведе също до сериозни проблеми. Независимо дали по избор или поради други фактори, липсата на сън може да ви накара да спите повече от обикновено. Периодът ви за сън трябва да е спокоен, релаксиращ и необезпокояван. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща