Страната, в която здравеопазването е безплатно и няма бездомни

Автор: New Me

30 Април 2019

Тази тайнствена и живописна страна, разположена между Индия и Китай, е била затворена за туристи до 1974 г. Днес всеки, който е готов да премине през много формалности и разполага с достатъчно пари, може да посети Бутан. Въпреки че границите са отворени, кралят все още се опитва да ограничи количеството туристи, използвайки много различни методи.

Няма телевизия и интернет

В Бутан телевизията и интернет бяха официално забранени до 1999 г. Но беше невъзможно да се изолира цялата страна от модерните технологии, така че кралят реши да отмени това правило. В това отношение Бутан беше последната страна в света, която започна да използва телевизия.

Има Министерство на щастието

За да се погрижи за вътрешния мир на хората, през 2008 г. беше сформирана комисия по националното щастие. Дори въпросникът за преброяване на населението съдържа колона, в която можете да посочите дали сте доволни от живота си или не.

Нещо повече, има и Министерство на щастието и, подобно на термина Брутен вътрешен продукт (БВП), те измерват Брутното национално щастие. Така качеството на живот се определя от баланса между техните финансови и умствени ценности.

Няма бездомни

В Бутан няма човек, който да живее по улиците. Ако човек загуби дома си, той просто трябва да отиде при краля, който ще му даде парче земя, където да построи къща и да засади зеленчуци. Сега е съвсем ясно защо бутанците смятат, че са щастливи.

Безплатно здравеопазване

Всеки жител на Бутан има право да получи безплатна медицинска помощ. Както традиционната, така и класическата медицина са често срещани в страната и човек може сам да реши метода на лечение.  

Национално облекло

Бутанците носят традиционни дрехи. Мъжете носят тежки дрехи с дължина до коляното, а жените носят дълги рокли. Състоянието и социалното ниво на дадено лице се идентифицират с цвета на шал, покриващ лявото им рамо. Обикновените хора носят бели шалове, а благородни хора и монаси носят жълти.

Забрана за пушене

Кралят на Бутан прие закон, забраняващ отглеждането, реколтата и продажбата на тютюн в страната. Там е невъзможно да се купи тютюн. Туристите, които успеят да съберат всички необходими документи за преминаване на границата, трябва да платят голяма такса, ако искат да вземат цигари с тях.

Грижа за природата и животните


Страната наистина е загрижена за екологията и природата. Те обръщат особено внимание на отглеждането на дървета. Между другото през 2015 г. Бутан постави световен рекорд, след като хората засадиха 50 000 дървета само за един час.

С отношение към храната

Повечето бутанци са будисти. Тъй като тази религия учи на уважение към целия животински свят, вегетарианството е много често срещано. Основното ястие е оризът. Между другото обикновеният ориз не би могъл да расте на такива височини, така че хората отглеждат червен ориз, който е доста твърд и има специфичен вкус.

Хората обръщат много внимание на пиенето на чай. Те обожават черен и зелен чай със сол, черен пипер и една супена лъжица масло.

Предизвикателен туризъм

Въпреки че кралят е отворил страната за туристически посещения, той не им позволява достъп до цялата страна. Можете да посетите Бутан само с група други туристи. Всички документи и визи се издават от дружество, назначено от държавата. За да получите разрешително, трябва да заплатите всички разходи предварително (самолетни билети, хотел, такси, туроператорски и екскурзоводски услуги, виза и застраховка).

В страната можете да пътувате само с водач: никога няма да имате шанс да отидете на разходка сами. Туроператорът предлага различни развлекателни програми за всички туристи. Един ден обикновено струва около $ 250. Има само една авиокомпания, която извършва всички полети в и извън страната, а цените в хотелите (независимо дали са евтини или луксозни) се определят от правителството.

Традицията на наследството

Жените са уважавани и почитани в Бутан. И тяхната традиция на наследяване доказва това. Всички имоти и вещи като домовете им, добитъка и земята отиват при най-голямата дъщеря, а не при сина.

Екологията е най-важна

Днес целият свят е обсебен от етикета "био". Бутан не се занимава с този проблем: противозаконно е да се внасят или използват химически продукти там. Така че всичко, което използват, се култивира вътре в страната и е напълно естествено.

Сватбени традиции

В Бутан е забранено сватба с чужденец. Кралят прави всичко, за да запази своята уникалност и изолация от останалия свят.

По време на сватбена церемония монасите четат мантри. Говори се, че този процес позволява на младоженците да изградат тясна психическа връзка. Има и ритуал Changphoed, който е предлагането на местно приготвена напитка на божествата. Едва след като се изпълнят всички необходими ритуали, двойката се превръща в семейство. Като правило мъжът идва в дома на жена и когато спечели достатъчно пари, те могат да се преместят в друга къща.

Пътища

В столицата на Бутан няма никакви светофари и това не е проблем за хората. Всички пътни знаци са направени на ръка.

Великолепни къщички

Бутанците обичат да украсяват къщите си. Те рисуват птици, животни и различни мотиви по стените. Традиционната къща е сравнително малка сграда с 3 етажа. На приземния етаж има място за отглеждане на животни, жилищната площ е разположена на втория етаж, а на третия етаж се съхранява сено.

Въпреки всичките забрани и строги правила, бутанците са много приятелски настроени и щастливи. Туристите също стават все по-заинтересовани от тази изолирана страна. Как ви звучи?

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща