Супер странни суеверия от цял свят (1 част)

pixabay.com

pixabay.com

Автор: New Me

08 Октомври 2017

Макар суеверията да не са това, което някога са били, и все по-малко хора да вярват в тях, все още ни е любопитно да се запознаваме със странните вярвания в различни кътчета на света.

Ако и на вас ви е интересно, вижте част от най-любопитните суеверия, които подбрахме за вас.

Индия: Рязане на ноктите през нощта

Според това странно суеверие, носи много лош късмет да се режат ноктите на ръцете или краката през нощта. Причината е, че някога хората избягвали да използват остри предмети по тъмно, за да не се наранят. Впоследствие си останало само вярването, че това просто е на лошо. Както и подстригването в събота…

Русия: Празните бутилки на земята

Някои в Русия вярват, че поставянето на празните бутилки на земята е на късмет и пари. Това суеверие води началото си от руски войници през 19 век. Когато руските военни били разположени в Париж, те спестявали пари, като криели част от празните бутилки на земята, под масата, тъй като плащали в края на вечерта според броя на изпитите бутилки по масата.

Европа: Да чукаш на дърво

Това суеверие не се нуждае от много обяснения, тъй като е достатъчно популярно и у нас. Да чукаш на дърво е на добро. Знаете ли обаче откъде води началото си? През средновековието много европейски църкви твърдели, че притежават късчета от дървения кръст, на който е бил разпънат Христос, и трябвало хората да почукат с ръка върху дървените парчета, за да имат здраве и късмет.

Великобритания: Кажи „заек”

Това поверие води началото си от 19 век, макар според някои да е било познато стотици години преди това. Според суеверието, ако кажеш думата „заек” в първия ден на новия месец, ще ти върви и ще имаш пари през целия месец. Явно животното е било считано за символ на охолство.

Бразилия: Къде оставяш чантата и портфейла си?

Някои в Бразилия вярват, че да оставяш чантата и портфейла си на земята е лоша поличба и вещае бедност. Притесненията идват от това, че по този начин парите се поставят в най-ниското възможно място и е признак на безотговорност към тях. Любопитно е, че това вярване се среща и в някои азиатски народи.

Португалия: Никога не върви назад!

Смята се, че да вървиш назад носи изключително лош късмет – поне според някои хора в Португалия. Според тях така дяволът научава къде си в момента и накъде ще отидеш.

Вижте още:

Убийствените навици на хронично нещастните хора

Невероятните неща, които тялото ни прави всеки ден

Ефектът „Дънинг-Крюгер”

Тези психологически трикове ще променят живота ти

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща