Театър на 100 години се превърна в магическа книжарница

Автор: New Me

07 Декември 2019

Представете си най-фантастичната книжарница в света. А сега си представете, че всъщност съществува...

Буенос Айрес е домът на това, което наричаме най-вълшебната книжарница в света. Трябва само да преминете през входните врати, тъй като отвън изглежда просто като обикновен магазин.

Насред този натоварен аржентински град ще намерите стар театър, който е превърнат в книжарница. Самата сграда е построена през 1919 г. и първоначалното й предназначение е било да приютява балети, опери, филми и много други.

Мястото е стилен киносалон в продължение на около седем десетилетия. Още през 2000 г. тя се превърна в това, което е сега: убежище на любителя на книги. Този проект беше създаването на архитект и издателска компания.

Сградата в еклектичен стил има стенописи на тавана, рисувани от италианския художник Назарено Орланди и кариатиди, издълбани от Трояно Троани, чиито произведения могат да се видят и в законодателната палата на Буенос Айрес.
 
Усещането за театъра от старо време остава, поради заразените седалки и слабото осветление. Обаче тези седалки вече са превърнати в кътчета за четене. Много хора избират да седнат и да се потопят в добра книга, докато са заобиколени от история и култура от преди век.

През 2008 г. The Guardian я класира като втората най-красива книжарница в света.

Мястото сега се знае под името El Ateneo Grand Splendid. Това е наистина вълшебно място за посещение. 

Посетителите могат да обядват, докато посещават магазина за книги. Сцената вече е кафене, предлагащо ви да пиете кафе или закусите, докато се наслаждавате на книга.

Сега, ако това място не е мечтаната книжарници, какво е? Помислете: седите на сцената на исторически театър, отпивате кафе, докато има книги буквално във всяка посока, в която погледнете.
 
Според пътеводителите най-доброто време за посещение на Буенос Айрес е между март и май и след това отново по-късно през годината от септември до ноември.

Бихте ли искали да посетите това място? Вижте видеото по-долу, за да видите книжарницата в цялата класическа красота:

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща