Тълковен речник на майката

Photo by Ana Francisconi on Unsplash

Photo by Ana Francisconi on Unsplash

12 Април 2019

Отглеждането на деца нерядко превръща жената в едно объркано, биполярно кълбо от нерви и любов, което хаотично се лута между желанието да пусне още една пералня и нуждата да изпие бутилка вино.

В неразборията от служебни, домашни, семейни и вселенски задължения, се откроява едно особено чувствително перо – общуването с детето. Особено когато детето е малко. И току-що проговорило. И с мнение по всички въпроси. И изпълнено с мощни бунтовнически пориви. И крещи „ТУКА СУПА ГАЩИ ЖАБА НЕ НЕ ОЩЕ ОЩЕ“ докато уринира върху килима и разглобява кухненския стол с отвертка.

Та, какво ли всъщност казва майката, когато се обръща към това дете с поредната мила покана или внимателно премерено, почти делово предложение? Какви са истинските мисли зад фасадата на неумело изиграното хладнокръвие и жалкия опит за установяване на контрол върху хаоса? Нека ви разкажем...

Искаш ли да хапнеш супичка? В името на всички знайни и незнайни богове, седни на този стол и поне опитай домашната супа, която готвих един час, защото не знам как оцеляваш само на солети и банани вече втора седмица!

Хайде да се обличаме и да излизаме! Готова съм психически да те обличам половин час и да ходя до детската площадка половин час, за да можеш там да ревеш мощно и сърцераздирателно за играчките на другите деца, а аз да проклинам съдбата и вселената, докато гледам другите майки виновно!

Хайде да седнеш малко на гърненцето? Защото ако трябва да пера килима за четвърти път този месец ще замина за Тибет, ще се просна безжизнено върху горещия пустинен пясък и ще се превърна в кактус.

Браво, страхотна картина! Очевидно ще трябва да си купя третия нов тефтер за тази седмица и да го скрия на още по-недостъпно място.

Ще ми помогнеш ли да сготвя? Моля те, моля те, МОЛЯ ТЕ, не реви, че отивам в кухнята! Готова съм да чистя един час повече, само и само да ми дадеш шанс да сготвя супата, която след това няма да ядеш!

Сега мама има малко работа. Изпускам осем крайни срока. Не знам какво имам да свърша, защото по всичките ми записки има нарисувани пилета и бухали, паникьосана съм, завладяна съм от неконтролируеми пристъпи на биполярно разстройство, искам да седнеш ето тук и да си поиграеш сама четири години.

Ела да четем книжка! Аз ще легна на ето този диван и ще изпадна в състояние на атомен полуразпад, но ти можеш да легнеш до мен и заедно да превърнем моето изтощение в забавление за теб!

Влизаме в банята. Мотивирана съм да приложа цялата си креативност и всичките си дремещи артистични заложби, за да успея в рамките на четиридесет минути да измия двата косъма на главата ти, без това да те разстрои до смърт.

Я виж какво вкусно сиропче! Имам нужда от почивка на Бахамите, алкохол и леки наркотици.

Искаш ли да погледаш малко детско? Трябва да сготвя, да оправя, да изчистя, да изпера, да поработя, да се изкъпя, да обядвам, да говоря по телефона и да изхвърля боклука. Имам четири минути да го направя.

Знаеш ли днес кой ще ни дойде на гости? ГОСПОДИ, ЩЕ МОГА ДА ВЛЯЗА ДА СЕ ИЗКЪПЯ САМА!

Какво имаш в устата? Имаме ли активен въглен? Дано личната да си вдигне телефона. Добре, че си изтеглих онова приложение със списъка със спешни кабинети в града.

Нямаме сега бонбони. Имаме и ще ги изям когато си легнеш.

Я ела да видиш какво ще ти покажа! Незабавно се махни оттам, където си и спри да правиш това, което правиш! Ела тук да ти покажа тази обелка от картоф!

Я иди да видиш татко какво ще ти даде. Отиди при баща си и се занимавай с него до следващия месец.

Спинка ли ти се вече? Не съм спала от две години и ако не си легнем в следващите четири минути е възможно да получа трайно мозъчно увреждане.

Я виж какви чаршафи на Мечо Пух имаш в твоето креватче! Обичам те повече от живота, но понякога мечтая да спя, без да ме риташ в челото.

Лека нощ! Да, приготвила съм ти мляко, вода, другата възглавница, третото одеялце, шест плюшени играчки, ще те гушкам, ще ти пея, ще ти разкажа за Франклин, да. Нали до преди малко не искаше на гърнето?

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща