Тодоровден: Защо го наричат Конски Великден?

Снимки: Емилия Цончева

Снимки: Емилия Цончева

06 Март 2020

В съботата от първата седмица на Великите пости (след Сирни Заговезни) православната църква празнува Тодоровден, наричан още Конски Великден. Свети Теодор се смята за покровител на конете и на този ден се почита и тяхното здраве. 

_DSC4420.jpg

Почитането на свети Теодор Тирон датира много векове назад. Според преданията император Юлиан мразел християните - той бил последният езически император, като усилено се опитвал да върне старите божества. За да се подиграе с християните, знаейки, че са под строг пост в този период, той решил да омърси храната им. Заповядал всички продукти на пазара в града да бъдат напръскани с кръв от езически жертвоприношения. По този начин искал да оскверни поста и вярата им.

Подлият план на императора обаче така и не се осъществил, защото свети Теодор се явил на архиепископа и му казал да предупреди християните да не ядат нищо, купено от пазара, а да изкарат поста с жито.  

_DSC4366.jpg

В България празникът е силно обвързан с конете и за това си има причина. Според друго предание, именно на кон свети Теодор стигнал до Бог, помолил го да сложи край на суровата зима и да донесе по-топло време и обилна реколта. Затова и конете имат централно място в отбелязването на Тодоровден.

_DSC4360.jpg

Още от рано сутринта ги почистват, сплитат опашките им, украсяват гривите им и ги подготвят за традиционните надбягвания. Често ездачите са пременени в носии, жените приготвят питки и жито, които се раздават на познати и се носят в църквата. Именно традициите с конете и зрелищните надбягвания носят и едно от другите имена на празника - Конски Великден.

_DSC4561_1.jpg

На много места в България се организират надбягвания с коне – т. нар. кушии. Едно от тези места е село Бачево, община Разлог.

Празненствата в селото започват сутринта – малки и големи се събират на площада, облечени в разноцветни носии. Много от тях пристигат, възседнали изящните си животни. Конете също са спретнати и нагиздени за празника – с изгладен косъм и накичени с мартеници.

_DSC4460.jpg

Празникът протича с водосвет и захранване на конете, след което всички се отправят към мегдана, където започват и зрелищните надбягвания. И като всяко състезание, кушиите завършват с награждаване на победителите.

Освен красотата на конете, може да се насладите и на прекрасната гледка към гр. Банско на отсрещните склонове на Пирин планина.

_DSC4627_3.jpg

На Тодоровден имен ден празнуват Тодор, Теодор, Тодора, Теодора, Доротея, Дора, Дарина, Дарин, Дара, Дарко, Божидар, Божидара, Тошо, Божана, Божо. 

_DSC4384_2.jpg

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща