Това издава ниското самочувствие!

pixabay.com

pixabay.com

Автор: New Me

27 Юли 2017

Едва ли има човек, който в даден момент да не се е чувствал несигурен или с ниска самооценка. Има обаче няколко сигнала, че като цяло имаме ниско самочувствие.

Ако ги забележите и при вас, опитайте да откриете къде се коренят проблемите за ниската ви самооценка и се постарайте да ги преодолеете, преди да са се задълбочили прекалено.

Постоянно се извинявате

Сякаш имате чувството, че всичко, което направите или кажете, е грешно и се извинявате за това. Просто не си вярвате достатъчно, че можете да сте прави в дадени ситуации.

Отдавате всичко на късмета

Нещата не ви се получават? Не успявате да се издигате в работата, да задържите партньора до себе си, да се развивате във всяка една сфера, която пожелаете? А дали не казвате, че просто имате лош късмет, с който да оправдаете липсата на смелост и достатъчно вяра в себе си и способностите си? Струва си да се замислите за това!

Влияете се от чуждото мнение

Едва ли са много хората, на които наистина изобщо не им пука за чуждото мнение и са достатъчно уверени, за да следват собствения си път. Но пък другата крайност говори за твърде ниска самооценка. Ако се доверявате на 100% на чуждото мнение, а не на вашето-собствено, и взимате решенията си на база одобрението на другите, вече имате много сериозен проблем със самочувствието.

Отказвате се твърде бързо и лесно

Ако нещо не ви се получи веднага и от първия път, започвате да се отчайвате и да си мислите, че просто не е по силите ви да го направите. Затова просто решавате да се откажете, вместо да повярвате, че можете и да извървите целия трънлив път към успеха.

Нерешителни сте

Не можете да изберете какво да направите, колебаете се дълго и не вярвате в добрата си и правилна преценка.

Постоянно изтъквате недостатъците си

Да се самоиронизирате е едно, но да посочвате постоянно лошите си страни и всички недостатъци – това издава несигурност. Сякаш няма нищо друго у вас, освен негативните черти и сами не си вярвате, че сте нещо много повече.

Вижте още:

Приятелството между мъжа и жената не прави чест на мъжа и лишава от чест жената

Датата на раждане = какъв човек си

Не на цигарите или черно-бели сънища?

Чертите, които притежават успешните хора

(Не)познатият Титаник

Как да се харесваме и да сме щастливи?

Как да стопите ледовете във всеки разговор?

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща