Трагичната история на обувките край Дунав

Снимки: Newme.bg

Снимки: Newme.bg

Автор: New Me

21 Април 2018

Ако сте били в Будапеща, няма как да сте пропуснали монумента с обувките край Дунав. Със сигурност няма човек, който да остане безразличен към видяното, и да не му застане буца на гърлото, когато види обувките. 

Мъжки, дамски и най-тъжната гледка - малките детски обувчици... 

IMG_20180412_221621_982.jpg

Каква обаче е историята зад обувките край Дунав в Будапеща?

Мемориалът е в памет на жертвите на отрядите на Партията на кръстосаните стрели. Това било фашисткото движение в Унгария по време на Втората световна война. Една от задачите на отрядите била да заведат обречените - масово евреи и някои от "враговете" на партията, до брега на Дунав.

IMG_20180412_170120 (1).jpg

Там ги карали да съблекат дрехите си и да събуят обувките си. След като жертвите им правели това, те били застрелвани от упор, а голите им тела падали в Дунав, където водата ги отнасяла. Това било изключително масова практика през 1944 и 1945 г.

Цифрите за убитите по този начин евреи варират значително, като според някои броят им стигнал дори до 20 000 души.

Миклош Волхут бил една от многото жертви на унгарските фашисти по време на Втората световна война. Той е роден през 1898 г. в артистично еврейско семейство и още много млад решил, че ще обвърже живота си с музиката и театъра.

IMG_20180412_165958.jpg

През 1924 г. обаче вече започнали да се оформят антисемитски настроения из цяла Европа. Затова и Миклош решил да смени фамилията си на нещо с по-местно звучене, а именно - Виг. Талантът му бил огромен, а през 1934 г. вече бил натрупал голяма популярност като изпълнител на сантиментални песни и бил един от най-добрите унгарски музиканти.

В суровата зима на 1944 г., заедно с още много евреи от обособеното гето в Будапеща, Миклош бил взет от отряд на "Кръстосаните стрели". Те били принудени да се събуят на брега на Дунав, след което били застреляни, а телата им паднали в реката. Така трупът не един от най-талантливите унгарски музиканти на миналия век бил отнесен от ледените води на Дунав, също като на хиляди други евреи...

IMG_20180412_170015.jpg

Мемориалът с 60-те железни чифта обувки в Будапеща бил поставен на 16 април 2005 г. Зад него стоят скулпторът Гюла Пойе и филмовият режисьор Кан Тогай. Разтърсващият монумент се намира точно срещу величествения парламент. И на него винаги можете да видите много туристи, оставени цветя и запалени свещи в памет на жертвите.

Защото трагичните уроци на времето не трябва да бъдат забравяни...

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща