Убийствените навици на хронично нещастните хора

pixabay.com

pixabay.com

Автор: New Me

01 Октомври 2017

Няма как да избягаме от трудните моменти в живота си и винаги ще има и периоди, в които няма да можем да се радваме пълноценно на дните си и да се чувстваме щастливи.

Факт е обаче, че има един особен вид хора, които сякаш винаги са нещастни, винаги се чувстват ощетени от живота и съдбата и не можете да си спомните някога да сте ги виждали особено щастливи.

Със сигурност всеки има поне един такъв познат. Това са „хронично нещастните” хора – тези, които ще се оплакват, каквото и да стане. И всички те си приличат по някои неща. Ето кои са убийствените навици на хронично нещастните хора, които е добре да избягвате, за да можете да се радвате на живота си и да вървите напред.

Чакат нещо неясно в бъдещето. Моментът, в който може би ще са най-накрая щастливи, е някъде напред във времето, но никога не е тук и сега. Те стоят и го очакват, но не правят нищо, за да го постигнат и изпускат много неща в настоящето, само защото са се вкопчили отчаяно в бъдещето.

Обсебени са от скъпите вещи. Хвърлят безумно много енергия, време и пари (които обикновено нямат в достатъчни количества), за да си набавят скъпи и модерни вещи. Няма нищо лошо да си поставите за цел купуването на дом или хубава кола. Но когато скъпите придобивки, за които събирате последните пари от заплатата и спестяванията си (не дай Боже да карате на заеми), а след година вече не са толкова актуални (например технологичните джаджи), това е само допълнителна причина за стрес и неудовлетвореност от живота. Щастието не е във вещите, запомнете го.

Лишават се от социални контакти. Всеки има нужда от време на време да си остане вкъщи и да е насаме със себе си, да прави нещата, които обича. Но не и да се лишава постоянно от социални контакти и да не общува пълноценно с други хора. Излизайте с приятели, които ви зареждат положително и ви разтоварват. Срещайте се с нови хора. Така ще се чувствате по-удовлетворени щастливи.

Виждат се като жертва. Хронично нещастните хора са вечно недоволни от обстоятелствата и хората около тях. Те са винаги жертви и все някой друг им пречи да бъдат успешни и щастливи. Всъщност, оплакването няма никога да премахне пречките, а само ще засили неудовлетвореността и усещането за безнадеждност. Ако искате да сте щастливи, спрете да играете ролята на жертва и действайте смело за нещата, които искате.

 Те са абсолютни песимисти. Нищо не засилва така усещането за нещастен живот от песимистичното мислене. Тогава случващото се винаги е ужасно, късметът ни е нулев, а бъдещето ни – мрачно. Не става въпрос да гледате на света през розови очила, но пробвайте да приложите малко повече позитивно мислене. Ще видите какви чудеса върши.

Постоянно мрънкат. Работата, личният живот, външният вид, приятелите, парите – има ли нещо, в което изобщо им върви? Ако става въпрос за хронично нещастен човек – едва ли. Те винаги драматизират и засилват излишно проблемите си, мрънкат и им доставя удоволствие да демонстрират, че нищо не е наред при тях. Няма човек, на който в абсолютно нито една област на живота да не му върви. Ако работата куца, може личният живот или здравето му да са супер. Или обратното. Ако пък няма половинка, може би има страхотни приятели и пр. Нещата никога не са толкова безнадеждни, колкото изглеждат. Освен за хронично нещастните хора. Затова не бъдете като тях и се радвайте на живота. Далеч по-хубаво е.

Вижте още:

Невероятните неща, които тялото ни прави всеки ден

Ефектът „Дънинг-Крюгер”

Тези психологически трикове ще променят живота ти

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща