Училищен експеримент: Медитация вместо наказание

Автор: New Me

13 Май 2019

Началното училище в Балтимор, Мериленд, реши да промени стратегията за справяне с непослушните или агресивни деца. А именно - вместо задържане след часовете децата в това училище трябва да седят да медитират, за да се успокоят. Оказва се, че тази техника дава отлични резултати. 

“Mindful Moment Room” е мястото, където децата са изпратени да медитират и е създадено в партньорство с местната благотворителна фондация “Холистичен живот”. Според Кърк Филипс, холистичен координатор на училището, децата намерили стаята за чудесно място за медитация, а на коледното си парти медитирали, преди да им дадат подаръци. Много други училища вече обмислят такъв холистичен начин на мислене, тъй като той дава невероятни резултати.


Според специалисти медитацията помага на учениците да разпознават тревогите, да се справят с трудностите и с изпитите, повишава капацитета им да се концентрират и им помага да се справят с предизвикателствата на трудната възраст. Категорично е справянето с негативните емоции и агресията, показва експериментът. Сред децата, на които вместо наказание е приложена медитация, се наблюдава контролиране на импулсивността и драстично намаляване на конфликтите. 

Ползите от тези стратегии са многобройни и според Филипс няма нито едно негативно последствие от стратегията им.  Освен това към медитацията започват да проявават интерес и деца, които нямат проблем с поведението. Което доказва, че е посока, в която си струва да се мисли. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща