В кухнята на Страхил: 80 здравословни рецепти

03 Ноември 2020

Каквото и да правим, не трябва да забравяме, че разполагаме само с едно тяло за целия си живот и трябва да се грижим добре за него, за да сме здрави, щастливи и спокойни. 

А здравословната храна е едно от най-силните лекарства, с които разполагаме, за да си осигурим всичко това! Но според мен здравословната храна не трябва да е полезна само за тялото, а и за душата. Затова, освен полезна, трябва да бъде вкусна и да ни доставя удоволствие.

Ето защо реших да събера 80 от най-вкусните, но също така здравословни и полезни рецепти, които съм намирал и споделял с читателите си през годините, в малка електронна книжка, към която всеки може да се обърне тогава, когато има нужда от малко повече аромат, разнообразие и сладост в живота си.

Всички 80 подбрани рецепти са разделени в 7 категории - закуски, основни, супи, салати, десерти, смути, вегетариански.

Ето и как да си приготвите две от тези страхотни рецепти.

tost.jpg

Продукти:

4 филии хляб (около 35 г всяка)

150 г зряло авокадо

30 г козе или друго сирене, по избор

10 г сусамово семе

сок от 1/2 лайм или лимон

сол, пипер, лют червен пипер на вкус

Приготвяне:

  • Подбери 4 средни по размер филийки хляб и ги препечи

  • Междувременно намачкай авокадото с помощта на вилица и разпредели пастата по равно върху готовите филийки

  • Поръси с натрошеното сирене

  • Овкуси със сол и пипер на вкус

  • Изстискай отгоре малко сок от лайм или лимон и поръси със сусамово семе и лют червен пипер на вкус

shakshuka.jpg

Продукти:

1 с.л. кокосово масло или зехтин

1 голяма глава ситно нарязан лук

2 скилидки намачкан чесън

300 г нарязани гъби

450 г пресен спанак

4 кокоши яйца

шепа нарязан пресен магданоз

Приготвяне:

  • Загрей маслото (зехтина) в голям тиган на средна температура. Добави вътре нарязаните лук и чесън и ги запечи за 2-3 минути, докато омекнат.

  • Добави нарязаните гъби в тигана и запечи всичко за още 3-4 минути. Овкуси със сол и пипер на вкус.

  • Започни постепенно да добавяш спанака в тигана. Трябва да се слага постепенно, по една-две шепи наведнъж. Покрий тигана с капак, за да се задуши всичко и да омекне, а спанакът да се свие по-лесно. Повтори процедурата, докато събереш всичкия спанак в тигана. Разбъркай добре, опитай и ако трябва - добави още подправки по твой вкус.

  • В получената смес в тигана, с помощта на готварска лъжица, оформи 4 кръгли вдлъбнатинки и разбий по едно яйце във всяка от тях.

  • Отново покрий тигана с капак и запечи за още 5 - 6 минути или докато яйчените белтъци се сготвят добре и побелеят. 

Изключи котлона, поръси ястието с няколко листа пресен магданоз и сервирай на 2 равни порции.

Всички 80 рецепти може да вземете оттук

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща