В кухнята с Веси: Лесен домашен козунак

http://bg.vessysday.com

http://bg.vessysday.com

04 Април 2018

Още страхотни рецепти от Веси Спасова вижте тук

Това е моята рецепта за козунак – лесна и без много суетене.

Изчела съм немалко рецепти за козунаци, всички описващи надълго и нашироко тайните на добрия козунак на конци. От постоянна температура в помещението (дори без отваряне на врата, за да не стане течение и да развали температурната идилия), до блъскане и бой с тестото, усукване и месене в една посока с надеждата, че като разчупим, ще изскочат най-красивите конци. 

Без да омаловажавам усилията и техниките на народа, искам да ви кажа, че в моите очи тези “упражнения” са малко пресилени. Всеки разбира се, има право на избор и аз избирам малко по-лесния и спокоен начин за приготвяне на козунак. 

kozunak5.jpg

В крайна сметка каквото и да приготвяме у дома, ако вложим цялата си душа и любов, то ще е вкусно и красиво. Освен това някак си с времето разбрах, че по празниците трябва да обръщаме повече внимание на семейството, дори това да означава да купим козунак от магазина… няма да се свърши света.

Относно рецептата има няколко неща, върху които искам да обърна вниманието ви.

kozunak6.jpg

Първото е месенето – това тесто е по-лепкаво и мазно от класическото тесто за хляб и се меси трудно, но по-важното е, че се меси по-дълго време (около 30 минути), затова ви приканвам да извадите миксерите, настолни или не, миксер с приставка за тесто ще ви трябва задължително. Разбира се, можете да омесите тестото и на ръка, но това ще бъде доста трудоемко. 

Ако все пак решите да го месите ръчно, ви съветвам да го правите с шпатула или лъжица с незалепващо покритие, бъркайки и натискайки тестото докато получите лъскаво и гладко тесто като на снимката по-долу. Не се лъжете да добавяте още брашно, това тесто трябва да е по-лепкаво и мазно, съответно и трудно за работа на ръка, но в никакъв случай не добавяйте повече брашно.

kozunak2.jpg

Друго важно нещо, което искам да отбележа е, че това е домашен козунак, който според мен трябва да се консумира в деня, в който е изпечен. Тъй като няма консерванти и подобрители, той няма как да остане пухкав и мекичък една седмица, още на следващия ден ще усетите разликата във вкуса. Не всеки обаче има толкова много време да се занимава с месене и миене в ден, в който се предполага, че трябва да почиваме, затова ви подсещам, че тестото може да се приготви и една нощ предварително. 

Как да процедирате в този случай: замесвате тестото, оформяте го на топка в центъра на купата, поръсвате много леко с брашно, покривате плътно с прозрачно фолио и оставяте в хладилника. До сутринта тестото ще е втасало бавно-бавно. Изваждате го от хладилника и го оставяте да се отпусне на стайна температура за около 2 часа. След като е достигнало стайна температура можете да го извадите от купата и да започнете да го оформяте за второ втасване. 

Останалите детайли ще прочете по-долу.

Весели и вкусни празници ви пожелавам!

kozunak3.jpg

Продукти:

500 грама брашно

1 пакетче суха мая

Щипка сол

220 мл. прясно мляко, на стайна температура

2 средно-големи яйца, на стайна температура

100 грама мед

100 грама олио

Кората от един портокал

100 грама настърган шоколад или мини шоколадов чипс

200 грама захаросани кори от портокал или стафиди, накиснати в ром за една нощ

Приготвяне:

В голяма купа сложете брашното, солта и маята. Разбъркайте. Добавете млякото, яйцата и меда, олиото и започнете да разбивате тестото с миксер, с приставката за тесто. Разбивате около 30 минути. Тестото, което трябва да се получи, е много гладко, лъскаво и лепкаво. Накрая добавяте и шоколада и стафидите/портокаловите кори и разбивате още минута.

kozunak7.jpg

Съберете тестото в центъра на купата и го покрийте с фолио. Оставете да втаса за около час или докато удвои обема си. С намазнени ръце, го извадете нежно от купата и го сложете върху дъска за месене/рязане. За всеки венец, който искате да приготвите ще ви трябват по две части от тестото. Ако искате да направите два венеца, трябва да разделите тестото на 4 равни части. Аз препоръчвам да изпечете два козунака от това тесто, защото ако е един ще е прекалено голям и ще се пече по-трудно. 

Та, много нежно го разрежете на равни части като внимавате да не го мачкат и притискате много. Оформете всяка част тесто под формата на дебело въже, усуквайки докато го правите – тук не ви трябва брашно, а е необходимо само да си намажете ръцете добре с олио. Свържете две по две въжетата в единия им край, след което ги сплетете и усучете. Завийте във форма на венец и прехвърлете в плитка тава за печене, застлана с хартия за печене. 

Оставете голямо място между двата козунака, защото ще се надуят още повече.

Оставете ги да втасат втори път (около 30 минути).

Междувременно загрейте фурната на 170С.

След второто втасване ги намажете с леко разбито яйце, поръсете със захар и пъхнете във фурната и печете 30 минути.

Извадете и оставете да се охладят преди да разчупите.

Да ви е сладко!

kozunak4.jpg

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща