В кухнята с Веси: Най-вкусното домашно тесто за пица

16 Ноември 2017

Любимата ни рецепта за тесто за пица! Изключително лесна, а стават толкова вкусни пици, дори не само – от това тесто съм приготвяла безброй неща – фокача на тиган или на фурна с чесън и моцарела, рулца с паста от артишок, зеленчуци, сушени домати, банички и т.н. 

Тъй като тази доза е доста голяма за двама души, често замразявам половината от тестото и в последствие го използвам за бързо хлебче за вечеря или закуска.

Не се колебайте да пробвате тази рецепта, гарантирам, че това ще остане вашата рецепта за пица оттук нататък и ще започнете да поръчвате готова пица или да купувате готово тесто много по-рядко.

vessy.jpg

Продукти:

670 грама брашно

7 грама суха мая за хляб

1 чаена лъжичка сол

1 супена лъжица захар

370 мл. вода

70 мл. зехтин

Вижте още: В кухнята с Веси: Двойно шоколадови тортички с кестени

В голяма купа разбъркайте с ръка или дървена лъжица всички продукти докато се смесят добре. Започнете да месите тестото върху набрашнена дъска, добавяйки допълнително брашно, ако тестото изглежда лепкаво. Месете тестото 5-6 минутки или докато стане еластично и когато го натиснете с пръст отпечатъкът ви бързо изчезне, и тестото възвърне бързо формата си.

Оформете тестото на топка и сложете в намазнена купа, покрийте нежно с прозрачно фолио, без да го запечатвате и оставете да втаса около час – два.

След като тестото е втасало и удвоило обема си, го разделете на равни части, които ще използвате за всяка пица. Броя на пиците зависи от вас и вашите предпочитания за дебелина на тестото. От това тесто стават около 5 големи тънки пици или 3 по-дебели големи пици.

Разточете всяка част тесто върху набрашнена дъска и прехвърлете в намазнена тава за пица.

vessy1.jpg

БЕЛЕЖКА: Тъй като тестото се надува доста във фурната, ако предпочитате супер тънки пици ще трябва да разточите тестото почти до прозрачност.

За да направите пицата още по-вкусна, можете да добавите моцарела по краищата на тестото, формирайки борд от моцарела (вижте снимките).

vessy2.jpg

Оставете разточеното тесто да почине 15 минути, след което намажете със зехтин и добавете любимите си съставки – доматен сос (любима рецепта), сметана, колбас, сирене, зеленчуци.

Печете около 20 минути.

БЕЛЕЖКА: Можете да замразите част от тестото. За да го използвате след замразяването, трябва да го размразите поне една нощ предварително в хладилник или във фурната на програма размразяване.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща