Вкусно: Класически Рататуй

pixabay.com

pixabay.com

Автор: New Me

17 Януари 2019

Всички сме гледали трогателното филмче отпреди години с плъха-готвач. В анимацията най-вълнуващото ястие се оказва иначе считаният някога за храна на бедните Рататуй. Произходът му е от Франция и по-специално - района на Ница. 

Днес обаче никой не счита това ястие за храна на бедните и всеки му се наслаждава истински, когато го опита. Ако искате и вие да си направите класически Рататуй у дома, предлагаме ви веднага нашата лесна рецепта.

Продукти:

2 патладжана (ако са малки, може и три)
2 глави лук (за предпочитане червен, но може и с бял)
3 скилидки чесън
3 тиквички
3-4 червени чушки
6 домата
прясна мащерка
пресен босилек
зехтин
400 г пасирани домати от консерва (или качествено доматено пюре)
сок от половин лимон
балсамов оцет

Приготвяне:

* Нарежете зеленчуците - чесъна на ситно, лука може и на полумесеци, махнете семките на чушките и ги нарежете на кубчета или на шайби, по същия начин може да нарежете патладжаните и тиквичките. Отделете листата на босилека настрана - използвайте около половин връзка, а дръжките нарежете на ситно. На едро пък нарежете доматите. С това сте готови с подготовката на зеленчуците.

* В голяма тенджера загрейте качествен зехтин - около 2-3 супени лъжици. Загрейте котлона на средна температура и сложете чушките, тиквичките и патладжана да се запържат леко. Важно е да не ги готвите напълно, а просто да станат златисти. Когато са готови, ги отделете в купа. 

* След това запържете чесъна, лука, дръжките на босилека и листата на няколко стръка мащерка. Когато омекнат, върнете при тях в тенджерата запържените преди това зеленчуци (патладжаните, тиквичките и чушките), добавете пресните домати и тези от консерва. Сипете една супена лъжица балсамов оцет и подправете със сол и черен пипер на вкус. 

* Разбъркайте добре всички продукти и намачкайте с лъжица доматите, за да се сготвят по-добре. Покрийте с похлупак и оставете да се готви на по-ниска температура за поне 30-35 мин. Когато течността се е изпарила, ястието ви е готово. 

* Накрая овкусете с листата на пресния босилек и малко прясно изцеден лимонов сок. Рататуй върви отлично с прясно изпечен хляб или с препечени филийки.  

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща