Вкусно: Перфектното шоколадово суфле

Снимка на RenataMPB от Pixabay

Снимка на RenataMPB от Pixabay

Автор: New Me

08 Август 2019

Суфлето има репутация на много "капризен" десерт, но истината е, че ако следвате няколко много лесни стъпки, ще направите перфектното шоколадово суфле за вашите близки или гости. Ето какво ви е необходимо.

Продукти:

малка бучка масло на стайна температура

1/4 чаша захар (плюс няколко лъжици за купичките)

1/4 чаша вода

черен шоколад (или 1 чаша шоколадов чипс)

1 ч.л. ванилов екстракт

3 жълтъка

4 белтъка

Приготвяне:

1. Разтопете маслото и намажете купичките за суфле добре с него

2. Сипете по една лъжица захар във всяка купичка и хубаво разклатете, докато полепне по разтопеното масло. Изсипете излишната захар, не трябва да има друга, освен полепната по маслото.

3. В купа на водна баня сипете шоколада, ванилията и водата. Разбъркайте, докато се получи гладка смес и махнете от котлона. Оставете сместа да изстине до стайна температура (около 15-20 минути)

4. В охладената смес добавете жълтъците и нежно разбъркайте.

5. В друга купа разбийте белтъците за около 2-3 минути. Добавете захарта и разбийте отново (не трябва да прекалявате с бъркането, не са ви необходими прекалено пухкави белтъци).

6. Сипете разбитите белтъци в основата за суфле и внимателно разбъркайте, като загребвате сместа от дъното и я премествате отгоре. Това се прави, докато белтъците се смесят, но в никакъв случай не бъркайте прекалено продължително или интензивно.

7. Напълнете купичките и печете на 180 градуса, докато суфлето се надигне. Не трябва да отваряте фурната по време на печенето. Може да сервирате с поръсена пудра захар или кокосови стърготини отгоре, както и с топка сладолед.  

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща