За безупречно чист дом всеки ден!

Photo by Nathan Fertig on Unsplash

Photo by Nathan Fertig on Unsplash

Автор: New Me

15 Юли 2017

За много жени чистенето може да се превърне в кошмар, особено ако мръсотията в дома се е трупала всеки ден от работната седмица и накрая целият дом трябва да се почисти в събота и неделя.

Има обаче няколко хитринки, които ще ви помогнат да поддържате идеално чист дом всеки ден и ще ви отнемат невероятно малко време. Ще останете изненадани колко са добри и вече ще се наслаждавате на уикендите през цялото време.

Ето и какво правят хората с безупречно чисти домове. Всеки ден и само за няколко минути.

Никога не влизат с обувките по стаите. Дори да е само за няколко секунди, минути или просто са забравили нещо и влизат, за да си го вземат. Това може да внесе не само бактерии, но и мръсотия, полепнала по обувките. Да зацапа пода или килимите и да ви отвори двойна работа в почистването.

Винаги оправят леглото. За някои това може и да е досадно сутрешно задължение, но неоправеното легло прави цялата стая разхвърляна и неугледна. А оправянето на леглото отнема около 2 минути. Не е невъзможно да го вместите, нали?

Забърсват плочките в банята след душ. При всяко измиване по плочките може да останат пръски шампоан, душ гел, а отделно влагат по фугите да доведе до мухъл. Можете да си спестите всичко това, а и бясното търкане на засъхнали петна, като просто забърсвате плочките набързо след душ. Така банята няма да се цапа толкова бързо и ще изглежда чиста и свежа всеки ден.

Изплакват мивката.Обикновено, дори банята ви да блести, ако мивката и тоалетната са мръсни, това автоматично създава впечатление за ужасно неподдържана баня. По мивката могат да останат всякакви засъхнали петна или други мръсотии. Ако я изплаквате хубаво с вода веднъж дневно, което ще ви отнеме по-малко от 3 минути, няма да се трупа мръсотия, която да засъхва на петна в мивката и домът ви ще изглежда още по-чист.

Разтребват на момента. Представете си, че готвите и сте извадили в кухнята много продукти и съдове, в които сте забърквали смеси, тесто и какво ли още не. Грешката на много хора при подреждането е, че не разтребват на момента, а оставят всичко да се натрупа и едва тогава се залавят за чистене. Което е ужасяващо досадно и отнема много повече време. Вместо това, докато готвите например, приберете продуктите, след като вече не ви трябват, а докато яденето се приготвя, може да измиете набързо и съдовете.

Всичко на място преди лягане. Ако сте майка, съпруга, а и работеща жена, тогава поддържането на безупречно чист дом може да е много по-трудно. Затова трябва да създадете навици на цялото семейство да не разхвърля или поне да може да помага в подреждането. Под формата на игра можете да включите децата и мъжа си в прибирането на дрехите, слагането на играчките на място, подреждането на всичко разхвърляно преди лягане. Когато всички са на линия, става буквално за 5 минути. А и вече се добива навик за пазене и помагане в почистването на дома.

Проветряват. Свежият аромат е едно от най-важните неща в един дом. Но не може да разчитате само на силни ароматизатори, а домът ви да е разхвърлян, мръсен и задушен. Освен че трябва да се стремите да поддържате основните места чисти, е важно да проветрявате редовно стаите, за да не дишате застоял въздух. А при редовното проветряване любимият ви ароматизатор ще е просто нежно допълнение.

Вижте още:

Поканете лятото в дома си!

Огледалце, огледалце от стената...

Как оптически да уголемим малката стая? Ето как!

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща