Защо боядисваме яйцата за Великден?

Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Автор: New Me

04 Април 2018

Всички обичаме традицията с боядисването на яйца за Великден. А чудили ли сте се някога откъде точно води началото си тя?

Има най-различни теории. Но тези, които ще ви изброим, са най-популярните сред тях.

Празненство на пролетта

Яйцата често са свързвани с езическите празненства за посрещането на пролетта. Те са се считали за символ на прераждането и новия живот. Според обичаите яйцата трябвало да бъдат украсявани и да се подаряват на близки и познати. Според тази теория християнството също припознало яйцето като символ на новия живот и затова яйцата се боядисват именно за Великден, когато Христос е възкръснал. 

Вижте още: Любимото число никога не е случайно

Традиция от Месопотамия 

Според тази теория традицията с боядисването на яйцата води началото си от ранните християни в Месопотамия. Те оцветявали яйца в червен цвят като символ на пролятата от Христос кръв.

Кралска традиция 

Крал Едуард I също може да е допринесъл за традицията с боядисването на яйца за Великден. През 13 век той наредил да боядисат и украсят със златни нишки 450 яйца. Те били дадени като великденски подаръци на най-приближените до краля. 

Вижте още: 7 древни ритуала за ново начало

Мария Магдалена и червеното яйце 

Има няколко легенди, които обвързват Мария Магдалена с традицията за боядисване на яйцата. Според едната тя отишла до гроба на Христос, за да се помоли, като носела яйца в кошницата си, които да раздаде на другите жени там. Когато пристигнала обаче, видяла, че гробът е празен. Тогава и яйцата се оцветили в червено. 

Според друга легенда, след възкръсването на Христос, Мария Магдалена отишла при император Тиберий и му казала, че Христос е възкръснал.Той отговорил: „Христос е възкръснал, колкото това яйце на масата ми е червено”. Именно тогава посоченото от императора яйце се обагрило в червено. 

Вижте още: 6 мита, в които да не вярваш

Дева Мария 

Други вярват, предимно в Източна Европа, че началото на традицията е свързано с Дева Мария. Тя била на разпъването на Христос, като носела със себе си яйца, които да даде на войниците, за да не измъчват твърде много и твърде дълго сина й. Когато сълзите й паднали върху яйцата обаче, те се оцветили в червено.

Вижте още: 

Как наистина ни влияе луната?

Митове и легенди от рицарските времена

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща