Защо да ядеш три кивита на ден?

Автор: New Me

06 Януари 2020

Зад приятния вкус на кивито се крият много хранителни вещества, включително витамини С, К и Е, фолати и калий. В него има и голямо количество фибри и антиоксиданти, като и двете могат значително да подобрят живота ви. Тъй като в момента се отглеждат на много места по света, кивитата могат да бъдат закупени целогодишно. 

Но откъдето и да е, проучванията показват, че консумацията на три плода киви всеки ден може да има някои големи ползи за здравето. 

По-силна имунна система

Отвъд разнообразния хранителен профил, кивито съдържа много антиоксиданти, особено витамин С. Яденето само на една чаша киви надвишава ежедневния ви препоръчителен прием на С (но не се притеснявайте; не можете да предозирате). Проучванията показват, че диетите с високо съдържание на витамин С могат да подобрят функцията на имунната система и дори могат да помогнат за предпазване от настинка и грип. Малките деца и хората над 65 години изглежда имат особена полза от защитната способност на кивито.

По-добро храносмилане

Като за начало, кивито (като повечето плодове) съдържа много фибри. Фибрите са изключително важни за организма. Диетите с високо съдържание на фибри намаляват честотата на запека и ви поддържат здрави. Но това не е единственият начин, по който кивито поддържа храносмилането. Съдържа и протеолитичен ензим, наречен актинидин. Установено е, че този ензим помага за разграждането на протеина в храната ви, като позволява по-пълно и ефективно храносмилане.

По-здравословно кръвно налягане

Кивито съдържат някои биоактивни вещества, за които е установено, че понижават кръвното налягане. Проучванията показват, че консумацията на три кивита на ден може да понижи кръвното налягане повече от всеизвестна „ябълка на ден“. Причината най-вероятно е богатото съдържание на лутеин; лутеинът е мощен антиоксидант. Това е чудесна новина, тъй като високото кръвно налягане е почти безсимптомно, докато не причини друга здравна криза, като сърдечен удар или инсулт.

Намалена загуба на зрение

Една от водещите причини за загуба на зрение е заболяване, наречено макулна дегенерация. Проучванията показват, че консумацията на три кивита на ден може да ви предпази от това. В този случай лутеинът в кивито получава помощ от съединение, наречено зеаксантин, за да намали риска от макулна дегенерация с 36%. Смята се също, че кивитата предпазват от образуването на катаракта.

Защита от сърдечен удар

Обичайно е лекарите да съветват пациентите си да приемат аспирин всеки ден, за да намалят риска от сърдечен удар или инсулт. Идеята е аспиринът да разрежда кръвта и да намалява съсирването, което може да блокира артериите и вените. Ако ежедневно приемате аспирин, консултирайте се с вашия лекар за възможността да използвате вместо това киви. Проучване на Университета в Осло установило, че консумацията на 2-3 кивита на ден има подобен ефект върху тялото като аспирина, намалява съсирването и намалява количеството на мазнините в тялото.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща