Защо е добре за здравето да имаш брат или сестра?

Автор: New Me

16 Юли 2019

Да имаш брат или сестра е страхотно, особено ако е сестра. Разбира се, тя често може да ви подлуди, като използва вашите неща, без да пита за разрешение, пеейки досадно, когато ви се спи, или изяждайки всичко в хладилника. В същото време обаче тя е един от близките ви хора, поддръжник в живота, сродна душа и човек, на който винаги можеш да се довериш.

Вероятно това и сами знаете, но много хора не осъзнават, че връзката между това да имаш сестра и психичното здраве е голяма. Истината е, че сестрите могат да подобрят психичното ни здраве. Сериозно!

През 2010 г. университетът Бригъм Йънг открива, че наличието на брат и сестра насърчава децата да бъдат по-любезни и състрадателни. Изследването включва 395 семейства с две или повече деца, включително поне едно дете на възраст между 10 и 14 години. Подрастващото дете е заснето, като дава отговори на въпроси за най-близкия по възраст брат. Година по-късно изследователите проучват отново семействата.

„Това, което знаем, предполага, че сестрите играят роля в насърчаването на положителното психично здраве“, казва Алекс Йенсен, асистент в Училището по семейния живот, „а по-късно в живота те често правят повече, за да запазят контактите в семейството след като родителите вече ги няма."

Освен това проучването открива, че да имаш сестра може да ти помогне да станеш по-добър човек. Това се дължи на факта, че сестрите насърчават положително социално поведение като състрадание, когато показват любов и привързаност.

Но това не означава, че братята нямат значение. Проучването установява, че любящите братя и сестри си влияят взаимно положително, независимо от различията в половете и възрастта.

„Привързаността на братята е свързана с по-малко престъпност и по-малко антисоциално поведение, с по-голяма доброта и щедрост, доброволчество и помагане на другите“, заявява водещият автор на изследването.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща