Защо хората се целуват?

Photo by Pablo Heimplatz on Unsplash

Photo by Pablo Heimplatz on Unsplash

Автор: New Me

03 Април 2019

Целувката изглежда изключително естествено нещо днес - без значение дали е между родител и дете, приятели или съпрузи.

Чудили ли сте се някога как целувката е станала част от ежедневието ни и се е превърнала в символ на обичта? Е, някои учени със сигурност са се питали и са потърсили обяснение за това.

Има най-различни теории, но най-общо можем да ги разделим на две - според някои антрополози целувката е "заучено" поведение. Според други тя е изцяло инстинктивно действие. 

Вижте още: Зодиите, които ще изживеят страхотно щастие това лято

Една от теориите е, че целувката води началото си от хиляди години назад. Предполага се, че майките дъвчели храната на малките деца, които все още нямали зъби, и я слагали в устата им чрез "целувка". Вече по-късно целувката се развила в израз на нежност към децата, а и не само.

Вижте още: Как да разпознаеш истинските приятели?

Други обаче не приемат тази теория. И се питат: "Ако целувката е заучено поведение, тогава защо има своя еквивалент сред животните?". Със сигурност сте виждали как те потъркват муцуни в израз на нежност. А някои примати имат и абсолютно идентичен начин на "целуване" като при хората. Тогава дали това не значи, че целувките ни са по-скоро инстинкт?

Вижте още: 12 невероятни психологически факта

Според тези учени до голяма степен целувката между мъжа и жената е не само израз на нежност, но и начин да се подбере най-правилният партньор. Защото когато се отдадете на целувки, феромоните говорят... 

Без значение в коя теория ще повярвате обаче - че целувките са заучено поведение или инстинкт, просто им се наслаждавайте с любимите хора. Със сигурност ще направят отношенията ви по-добри и ще ви накарат да се почувствате страхотно.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща