Защо не ви трябва мотивация?

Photo by Kristina Wagner on Unsplash

Photo by Kristina Wagner on Unsplash

Автор: New Me

07 Август 2018

Мотивацията е нещо силно надценено в днешно време. Има страшно много книги за мотивация, изникват и все повече презентатори и автори, които изграждат цялата си кариера върху мотивационното говорене.

И все пак някои специалисти повдигат въпроса дали изобщо на хората им трябва мотивация, за да са успешни. 

Според тях огромната грешка при разбирането за мотивацията е, че тя се насажда като основната причина и връзка с успеха. Т.е. ако нямате мотивация в даден момент, шансът ви да сте успешни и да постигнете целите си е нулев.

Вижте още: Уроците, които е добре да научиш по-рано

Всъщност далеч по-важна за успеха е дисциплината. Решимостта да отметнеш задачите и да преследваш целите си, без значение в какво състояние на духа си и дали си силно мотивиран точно сега. 

А за да изградите по-добра самодисциплина и да не губите интерес към работата си в момента, в който мотивацията и ентусиазмът ви се изпарят, ето няколко лесни стъпки:

Записвайте си задачите. Вечерта направете списък с нещата, които трябва да свършите на следващия ден и не се отпускайте, докато не го изпълните. Когато запишете нещата черно на бяло, най-лесно можете да прецените колко работа сте отметнали и дали не се скатавате от някои по-досадни задачи.

Вижте още: 5 ползи да те отхвърлят

Без разсейване. Когато имате важни неща, които да свършите в определен срок, оставете всички неща, които могат да ви разсеят настрана. Излезте от социалните мрежи за няколко часа, изключете нотификациите на телефона си и се заловете сериозно за работа.

Здравословен режим. За да можете да сте в кондиция и да имате сили за предизвикателствата всеки ден, се грижете добре за тялото си. Хранете се със здравословна и силна храна, за да имате енергия, спортувайте, за да свалите напрежението и да раздвижите тялото си.

Вижте още: 8 признака, че сте емоционално интелигентни

Сънят е много важен. Има време за работа и време за сън. Ако през деня не успявате да се организирате добре, за да отметнете всичките си задачи и затова вечер стоите до късно, за да си свършите работата, всъщност правите две много вредни неща. Първо, влияете зле на тялото си, което има нужда от почивка и сън, и второ, превръщате в навик неорганизираността си.

Управлявайте времето си. Разпишете по часове времето си от деня. Заложете почивки, но запишете и какво докога трябва да изпълните. Ще се изненадате колко по-лесно и бързо върви работата ви, когато знаете, че имате определени часове, до които да отметнете задълженията си.

Вижте още: Супер успешен ден в 10 стъпки

Не чакайте да сте в настроение. Каквото и да си говорим, без да сте постоянни и да се стремите да постигате целите си, независимо в какво настроение сте, няма как да ви се получават нещата. Научете се, че трябва да следвате пътя си - мотивирани или не съвсем, ентусиазирани или не. Най-сигурният път към успеха ви е постоянството.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща