Защо нестабилни хора посягат на животни? Ето причините

Автор: New Me

27 Май 2019

Поредното посегателство върху беззащитно животно отдавна не изненадва, само ужасява. Истината е, че хората, които са способни да постъпят така, могат да имат сериозно психическо разстройство. И това не е просто наше твърдение, а научно доказано. 

Нека разгледаме няколко причини, поради които такива нестабилни индивиди намират удовлетворение в такива отвратителни актове като насилие над животни.

Злоупотребата с животни не се поема сериозно

Това е често срещан проблем по целия свят. Когато се злоупотребява с животно, често не се приравнява с посегателството върху човек. Дори в страни, където насилието над животни всъщност е престъпление, наказанието не е толкова тежко, колкото би трябвало да бъде. Нестабилните хора са наясно с този факт и се възползват много от него. Такива хора имат нужда от насилие и преценяват, че е по-изгодно откъм наказание за посегнат на животно, отколкото на човек. 

Ролята но родителя

Дори в семейството да няма домашен любимец, или родителят да не оказва насилие над него, може да се развие такъв инстинкт в детето. Често това се случва, ако детето по една или друга причина е пренебрегвано от родителите. Или има форма на насилие над малкия човек. Тези деца след това прерастват в хора, които смятат, че злоупотребата с животни не е голяма работа.

Различни извратени фантазии

Както имахме повод още в началото да подчертаем, насилието над животни може да се корени в дълбоки психологични проблеми. Изобщо не трябва да се подценява ситуацията, защото тя изключително лесно ще ескалира в посегатество и над други хора.

Истината е, че уважението на малки и големи към животните трябва да се възпитава. Насилието над каквото и да е животно трябва да бъде инкриминирано, а наказанията да не бъдат фиктивни. 

Ако тези мерки бъдат предприети и ако хората бъдат образовани относно правата на животните, ще има постепенно намаляване на броя на онези, които избират да тормозят животните.
 
Животните не са роби, нито предмети, които могат да бъдат закупени, продадени или убити за удоволствие. Защото изобщо не е клише, че те имат свободна воля и с подходяща грижа и любов могат да бъдат най-верният приятел на човека.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща