Защо отношението към живота е по-важно от IQ-то?

Автор: New Me

05 Март 2018

Когато става въпрос за успех, лесно е да се оправдаваме, че има по-умни от нас хора и затова сме там, където сме. Но новите изследвания на Станфордския университет обръщат нещата с главата надолу.

Психологът Керъл Дък посвещава цялата си кариера в изучаване на отношението, а най-новото й изследване показва, че отношението ви предсказва успеха по-добре, отколкото вашата интелигентност.

Хората с мислене за растеж вярват, че могат да се подобрят с известно усилие. Те надминават тези с фиксирана нагласа за живота, дори когато имат по-нисък коефициент на интелигентност. Причината е, че приемат предизвикателствата, третирайки ги като възможности да научат нещо ново.

Вижте още: 8 неща, за които трябва да спре да ви пука

Решаващият фактор в живота е как се справяте с неуспехите и предизвикателствата. Хората с мисъл за растежа приветстват неуспехите с отворени ръце. Според Дък успехът в живота е пряко свързан с начина, по който се справяте с провала. Хората, които имат способност да мислят в посока растеж, приемат нещата така: „Това не се получи и аз съм причината, така че сега ще опитам по друг начин”.

Дори да не сте от хората, които мислят в посока растеж, и по-скоро досега сте спадали към тези с фиксирана нагласа, можете да го промените. Като се придържате към тази стратегия:

Не оставайте безпомощни.

Всички ние имаме моменти, в които се чувстваме безпомощни. Тестът е как реагираме на това чувство. Можем да се поучим от него и да продължим напред, или да го оставим да ни повали. Има безброй успешни хора, които никога не биха се справили, ако са се поддали на чувство на безпомощност: Уолт Дисни е бил уволнен от "Канзас Сити Стар", защото "нямал въображение и добри идеи", Опра Уинфри бе уволнена от работата си в Балтимор заради "прекалено емоционално инвестиране в нейните истории", Хенри Форд имаше две неуспешни автомобилни компании, преди да успее с Форд, а Стивън Спилбърг беше отхвърлен от училището за кинематографични изкуства на няколко пъти. Представете си какво би се случило, ако някой от тези хора имаше фиксирана нагласа. Те щяха да се поддадат на отхвърлянето и да се откажат от надеждата. Хората с мисъл за растежа не се чувстват безпомощни, защото знаят, че за да бъдат успешни, трябва да са готови да се провалят дори няколко пъти, да се върнар назад, за да отскочат.

Вижте още: Суперсилите на хората, преживели токсична връзка

Бъдете страстни. 

Устремените хора непрекъснато преследват своите страсти. Винаги ще има някой, който е по-талантлив от теб, но това, което ти липсва в таланта, можеш да компенсираш със страст. Уорън Бъфет препоръчва да откриете истинските си страсти, използвайки това, което той нарича техниката 5/25: Запишете 25 неща, които ви интересуват най-много. След това задраскайте последните 20. Останалите 5 са нещата, към които наистина изпитвате страст. Всичко останало просто ви разсейва.

 Поемайте инициатива.

 Хората с мислене за растеж са способни да преодолеят страховете си, защото са по-смели от останалите. Те осъзнават, че страхът и безпокойството парализират емоциите и че най-добрият начин да се преодолее тази парализа е да се предприемат действия. 

Вижте още: Как да се справим с токсичните хора?

Правете повече.

Един от учениците на Брус Лий тичал по 3 мили всеки ден с него. Един ден, точно преди да достигнат третата миля, Брус Лий казал “Да тичаме повече. Ученикът му бил изморен и казал: “Ще умра, ако избягам още две.” Отговорът на Лий бил: “Тогава го направи.” Ученикът му се ядосал толкова много, че избягал 5-те мили.

След това Брус Лий му обяснил: “Откажи се и може вече да си мъртъв. Ако винаги си поставяш ограничения за това какво можеш да правиш, физически или някакви други, това ще се разпростре във всички сфери на живота ти. Ще се разпростре в работата ти, в морала ти, в цялото си същество. Няма ограничения. Ако това те убие, нека да е така. Един човек трябва постоянно да надхвърля нивото си.”

Ако не ставаш малко по-добър с всеки изминал ден, значи най-вероятно ставаш малко по-лош? Ок ли си с това?

Вижте още: Как страхът от грешки проваля живота ни?

Очаквайте резултати.

Хората с мисъл за растежа знаят, че ще се провалят от време на време, но никога не си позволяват да не искат резултати. В края на краищата, ако не мислите, че ще успеете, тогава защо правите нещо изобщо?

Бъдете гъвкави.

Всеки среща неочаквани несгоди. Хората с ориентиран към растежа начин на мислене прегръщат несгодите като средство за подобрение. Не се оплаквайте, когато нещата не вървят по начертания от вас път. Мислите за растеж търсят възможност във всичко, така че няма място за оплаквания. А за действия!

Вижте още:

Има нещо, което би избрала пред секс...

Изненадващо! Това ще подобри настроението ви

ТЕСТ: Интроверт ли си?

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща