Защо портокалите трябва да са ни на една ръка разстояние?

Автор: New Me

15 Май 2018

Известни с високите концентрации на витамин С, портокалите са един от най-сочните, най-сладките и най-вкусните плодове! Невероятните ползи за здравето не са за подценяване. Не е чудно, че са един от най-популярните плодове в света! Ето 10 причини да започнете да ядете повече портокали...

1. Защита за сърцето

Доказано е, че портокалите намаляват високото кръвно налягане. Този цитрусов плод също предлага защита срещу сърдечно-съдови заболявания, благодарение на високата фолиева концентрация в него.

2. Анти-рак

Изследванията показват, че при хора, които консумират цитрусови плодове, се наблюдава намаляване на риска от рак с над 40-50%. Портокалите съдържат лимоноиди, които помагат при борбата с рака на устата, кожата, белия дроб, гърдата, стомаха и дебелото черво.

Вижте още: Ето какво издава косата за здравето ви

3. Намаляване на холестерола

Лимонинът в портокалите също е страхотно съединение, понижаващо холестерола.

4. Поддръжка на бъбреците

Портокалите са чудесни за предотвратяването на камъни в бъбреците и за изхвълрянето на токсините. Пиенето на 1/2 литър портокалов сок (или грейпфрут / ябълков сок) на ден може да помогне за намаляване на рН стойността на урината, като същевременно увеличава отделянето на лимонена киселина. Това от своя страна ще намали риска от образуване на камъни в бъбреците!

5. Не на язвите

Високите нива на витамин С в портокалите ни помагат да защитим тялото си от бактериите Heliobacter pylori (H. pylori), причиняващи пептични язви. Повтарящите се пептични язви могат да увеличат риска от развитие на рак на стомаха по-късно, така че за да сте сигурни, че избягвате всички язви, е важно поддържането на добро храносмилателно здраве. Пийте най-малко 1 чаша прясно изцеден портокалов сок на ден! И не се тревожете...

6. Противовъзпалително

Портокалите са страхотно противовъзпалителни средства. Те съдържат полезни фитонутриенти като каротеноиди, зеаксантин и бета-криптоксантин, които могат значително да намалят риска от развитие на ревматоиден артрит. Всъщност хората с най-висок прием на зеаксантин са с 52% по-малко вероятно да развият ревматоиден артрит! Пиенето на 1-2 чаши прясно изцеден портокалов сок на ден ще помогне на тялото ви да отблъсне всички възможни възпаления.

Вижте още: 10 неподозирани ползи от джинджифила

7. Подкрепа за имунитета

Портокалите са известни със съдържанието на витамин С и всички знаем, че витамин С помага за отстраняването на гадни бактерии и вируси. Витамин С е важен за предотвратяване на клетъчните увреждания чрез изкореняване на свободните радикали и защита на нашата ДНК. Не само това, но и този витамин помага за функционирането на здрава имунна система и е чудесен за предотвратяване на настинки и инфекции.

8. Защита на зрението

Тези вкусни плодове са натоварени с каротеноидни съединения, които се превръщат във витамин А в организма и помагат за предотвратяване на дегенерация на очните мускули.

Вижте още: Да се погрижим за себе си бързо

9. Красива кожа

Портокалите са чудесен източник на витамини, минерали и фитонутриенти, всички важни компоненти за осигуряване на красива, безпроблемна кожа! Каротеноидните антиоксиданти в портокалите също помагат за придаването на красив тен.

10. Алкализиране

След като тези плодове влязат в нашия храносмилателен тракт, техните богати алкални минерали помагат да се балансира тялото. По същия начин лимоните, които са силно "киселинни", всъщност са една от най-алкалните храни, като попаднат в човешкия организъм.

Вижте още: 

Защо тези храни са толкова полезни?

5 психологически причини, които ни пречат да отслабнем

Отслабни без тежки диети в 10 стъпки

 

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща